Gaia ging een stap te ver!

Landbouworganisaties (Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS),  de ambachtelijke slagers, vleessector… zijn woedend over de wijze waarop Gaia de pandemie gebruikt om de veehouderij zwart te maken. In een paginagrote advertentie in landelijke kranten klaagt de dierenrechtenorganisatie de menselijke omgang met dieren aan, door een verband te leggen met allerlei ziekten. Daarbij suggereert ze dat veeteelt over de hele wereld en de omgang met wilde dieren 1 pot nat is.


Bij deze een weerwoord van een viroloog:Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed. Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen. Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt. Ze zijn de dupe van (i) Afrikaanse varkenspest die vanuit Afrika aan het oprukken is via everzwijnen, niet via commercieel gehouden varkens, (ii) de gekkekoeienziekte die veroorzaakt is door een probleem met het voeder en (iii) vogelgriep die afkomstig is van wilde vogels. Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen. Spijtig voorval…Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.Prof. dr. Hans Nauwynck ViroloogFaculteit Diergeneeskunde – Universiteit GentBron: Landbouwleven – Boerenbond – Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*