Wat doen marktkramers tijdens de coronacrisis?

Specialiteiten

En wat doen de marktkramers tijdens deze coronacrisis? Die zijn gewend om op de markten in hun eigen regio hun producten aan te bieden. Maar sinds het begin van de crisis werden ze geforceerd om hun werk neer te leggen. Velen vinden elk op hun eigen manier een uitweg: sommigen gaan thuis leveren, verkopen voor hun eigen deur of bieden pakketten aan. Wij volgden Eddy Rotthier in Doornik.

In Henegouwen zijn de mensen van Doornik gewend om Eddy Rotthier met zijn foodtruc op zaterdag op de Place Crombez te Doornik te zien staan Hij verkoopt vleeswaren en kaas. Sinds de markten werden stilgelegd, biedt hij zijn waren aan voor zijn opslagplaats, waar hij zijn truc en goederen stalt. Op dinsdag en donderdag is hij open van 15 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 13 uur. “Als er vraag is, trek ik er ook met de foodtruc op uit. Op vrijdag ben ik voor café ‘Ok d’Allach’ en tegenover het copy& print-winkeltje langs de kade in Doornik te vinden. De eigenaar van het café heeft mij die plaats aangeboden, wat mij een grotere zichtbaarheid oplevert!”

Goederen

Eddy Rotthier is eigenlijk Fransman van geboorte. Hij verkoopt kaas en vlees uit zijn geboorteland: kaas uit de Haute-Savoie, Comté en gezouten vlees uit de Jura, uit Lyon,… Sinds 2004 heeft hij een marktwagen waarmee hij in enkele dorpen en in Doornik zijn kwaliteitsproducten verkoopt. “Vroeger maakte ik alleen gezouten vlees, maar mijn assortiment is in de loop der jaren gegroeid”, vertelt hij.

400 kilo

“Tijdens het laatste weekend – toen we nog konden werken – waren enkel de voedselkramen open op de markt. We waren in staat om een afstand van vijf meter te bewaren tussen ons en de mensen. Ook tussen de mensen onderling. Alles verliep goed”. Sindsdien is het een ander verhaal. “Tijdens dit laatste weekend ben ik naar de regio Nord-Pas-de-Calais gegaan om 400 kg goederen in te slaan. Die liggen nog steeds in mijn magazijn. Elk stuk dat ik nu voor mijn klanten versnijd, is er eentje dat gered wordt van de vuilnisbak. Toch zal ik nog een hoop moeten weggooien!”

Moeilijke dagen

Kazen zoals brie of camemberts hebben een houdbaarheid van 15 dagen. “Kaasbollen met een korst, kunnen langer bewaard worden. Maar doorgaans worden die bollen in vieren gesneden omdat ze 60 kg per stuk wegen. Ik kan die maximaal vijf weken bewaren. Daarna moet je die weggooien. Ik krijg weliswaar hulp van de overheid, maar dat zal hoogstens 1.300 € zijn. “Het is beter dan niets. Ik moet de huur voor mijn accommodatie in Doornik betalen en ik heb vaste kosten, zo’n €2.200 per maand. Ik betaal mijn rekeningen altijd direct, maar nu ben ik te laat. Ik hoop dat de leveranciers het zullen begrijpen”

Positieve instelling

Nu hij zelf minder werk heeft, reikt hij een helpende hand aan de oudere en zwakkere onder zijn medeburgers aan. Hij gaat naar de apotheek voor enkele ouderen of doet voor hen inkopen in de supermarkt. “Ik ben daar toch wel gedegouteerd geraakt”, vertelt hij. “De karren worden wél gedesinfecteerd, maar de rest? Iedereen raakt de producten aan, opent de deuren van de koelkast… In mijn marktwagen werd en wordt tot op vandaag de afstand gerespecteerd, ik trek handschoenen aan, ik heb gel, er is plexiglas voor de toog en ik ben de enige die de producten aanraakt. Het is absurd om het verschil in situaties te zien”.

Vanaf een aankoop van 20 € biedt Eddy Rotthier zijn klanten de mogelijkheid aan om hun producten thuis te laten leveren. “Ik heb ook gedacht aan huis-aan-huis levering, maar dat was te moeilijk en te ingewikkeld voor mij, en er was ook een risico op besmetting. Dus dan maar liever niet!

Voor alle marktkramers zit er maar een ding op: wachten op betere tijden!“, besluit eddy Rotthier.

Bron: Sudinfo

Beelden: facebook

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*