China heeft behoefte aan varkensvlees

De Corona-crisis zet een domper op de wereldwijde vleeshandel. Maar varkensvlees is de uitzondering.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft zijn wereldwijde exportprognoses voor rundvlees en kip aanzienlijk verlaagd. In zijn prognose van april gaat het ervan uit dat de koopkracht van de consument en dus de vleesconsumptie zal dalen als gevolg van de coronapandemie. Bovendien zullen de wijdverbreide sluiting van restaurants en een afname van het toerisme een domper zetten op de vraag. Ten slotte vertragen overvolle havens en een gebrek aan containers de leveringsmogelijkheden, althans op korte termijn, volgens de USDA. Zij verwacht echter een verdere toename van de wereldhandel in varkensvlees. De drijvende kracht is de Chinese vraag.

China’s varkensvleesproductie blijft dalen


China en de aangrenzende Aziatische landen strijden nog steeds tegen de Afrikaanse varkenspest (ASP). De USDA verwacht dat de productie in China, Vietnam en de Filippijnen in 2020 nog sterker zal dalen dan voorheen. China zal het daarbij het zwaarst doorwegen …. De Volksrepubliek, die met een goede 54 mill. t in 2018 bijna de helft van de mondiale varkensvleesproductie voor haar rekening nam, zal in 2020 naar verwachting slechts 34 mill. t produceren. Volgens de huidige prognose van de USDA zal de Chinese importvraag dan ook stijgen tot bijna 3,9 miljoen ton varkensvlees. In vergelijking met het voorgaande jaar bedraagt de groei ongeveer 57%. Het importvolume is meer dan 2,5 keer zo groot als in 2018.

VS en EU kunnen exporteren

Vooral exporteurs uit de EU en de VS kunnen profiteren van de grote Chinese vraag. Voor de EU (EU-27 plus het Verenigd Koninkrijk) verwacht de USDA dat de wereldwijde export in 2020 3,9 miljoen ton zal bedragen. Dit zou 11% meer zijn dan in het voorgaande jaar. De VS zouden dit jaar 3,4 miljoen ton varkensvlees op de wereldmarkt kunnen verkopen. Dat zou 12% meer zijn dan in 2019.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*