Pluimvee en varkens niet vatbaar voor corona

Onderzoeken van het Duitse instituut voor diergezondheid, het Friedrich-Loeffler-Institut, tonen aan dat varkens en kippen niet vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus. In de infectieonderzoeken werd het virsu SARS-CoV-2 via de neus van de dieren toegediend om de natuurlijke infectieroute bij de mens via de neusholte na te bootsen. De eerste resultaten tonen aan dat vleermuizen en fretten vatbaar zijn voor SARS-CoV-2-infectie, maar varkens en kippen dus niet.

Het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus zou afkomstig zijn van vleermuizen en heeft tot de coronaviruspandemie geleid. Wereldwijd onderzoeken verschillende onderzoeksinstituten of het ook andere diersoorten kan infecteren. Het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) startte daarom met infectieonderzoeken bij varkens, kippen, vleermuizen en fretten.

Geen risico voor de mens

“We dienen het virus toe via de neus en gaan dan na of er een besmetting optreedt”, leggen de onderzoekers uit.” Omdat er veel contact is tussen boerderijdieren en mensen, gingen we na of kippen en varkens vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus. Onder experimentele omstandigheden zien we echter geen tekenen van besmetting bij deze dieren. Met wat we nu weten, kunnen we stellen dat kippen en varkens geen risico vormen voor onze gezondheid.”

Vleesmuizen en fretten: nieuwe proefkonijnen?

Vleermuizen en fretten zijn dan weer wel vatbaar voor een SARS-CoV-2-infectie. “De gevoeligheid van fretten is een belangrijke bevinding, aangezien ze kunnen worden gebruikt als proefdieren voor menselijke infectie om vaccins of medicijnen te testen”, aldus de Duitse onderzoekers. De resultaten van het volledige onderzoek worden begin mei verwacht.

Bron: VILT

Beelden: Wikimedia Commons, Pixabay

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*