
Specerijenzout dreigde te worden vergeten. Onlangs werd het erkend als streekproduct. Terecht, want in de magazijnen van Evlier aan de Schoten-Vaart wordt het al drie generaties lang zorgvuldig gemengd.

In 1947 werd Evlier bvba opgericht in Schoten door drie vrienden met een passie voor specerijen: Emiel van Lier, Florent Van Schependom en Maurice Senecaut. Uit die tijd herinnert zaakvoerder Christophe Van Schependom zich nog het volgende verhaal: “Tijdens de week gingen grootvaders Emiel van Lier en Florent Van Schependom samen op pad met een auto en een aanhangwagen volgepropt met producten. “Er zat een methodiek in”, verzekert Christophe. “Ze hadden vier tournees, zoals ze dat noemden. Oost bracht hen naar Limburg en Luik, West naar de Vlaanders, De Middentournee besloeg Antwerpen, Sint-Niklaas en Brussel. De vierde, de Zuidtoer, ging richting Namen en de Ardennen.”
“Zeker als ze naar de Ardennen trokken, bleven ze meerdere dagen weg”, vult Marc aan. “’s Morgens gingen ze naar cafés in de buurt van slachthuizen. Daar deden ze zaken met beenhouwers die pas een prijsbeest hadden gekocht en ze bouwden er hun klantenkring uit. Niet altijd even makkelijk”, glimlacht Christophe terwijl hij een drinkgebaar maakt, “want die slagers konden nog al wat drinken, hoor!”
Maar ook de grootmoeders konden er iets van. Ze trokken met de tram naar Antwerpen om bij de invoerder kruiden te kunnen kopen. Ze kwamen dan terug met een volgepakte koffer. De garages van de huizen werd aanvankelijk gebruikt als atelier voor het mengen en malen.
Nieuw pand
In 1958 verhuisde Evlier naar de Zaatstraat in Schoten waar het bedrijf vandaag nog steeds gevestigd is. Er werd intussen al 7x maal bijgebouwd in functie van het maken, mengen en opslaan van specerijen. Binnen twee jaar zal Evlier naar een nieuw modern pand verhuizen. Dit wordt eveneens gebouwd in Schoten. Men koos in de jaren ’50 bewust voor een locatie aan het water omdat toen het plan was om grondstoffen per boot aan te voeren.
Gamma
Evlier heeft vandaag zo’n 1.300 kruiden en kruidenmengelingen, waarvan er 368 in voorraad staan. Amper een twintigtal daarvan wordt verkocht aan particulieren. Voor de productie ervan kan Evlier rekenen op geroutineerde vaklui voor het hele maal- en mengproces. Zij weten perfect welke rusttijden nodig zijn (vaak afhankelijk van omgevingsfactoren). Door de semi-ambachtelijke manier van werken (bv. molensteen zonder koeling) verkrijgen bepaalde ingrediënten zoals bv. peper een typische smaak en geur die moeilijk te evenaren valt bij een volledig geautomatiseerde productie. De minste organoleptische afwijking wordt door hen ook waargenomen en gemeld.
Specerijenzout

In 1957 bedacht Florent een nieuw product. Christophe: “De mensen kenden toen amper kruiden. Alleen peper, zout en muskaatnoot waren courant. Met het specerijenzout wilde Florent een verfijnder kruid op de markt brengen. Daarvoor mengde hij peper, zout en muskaatnoot met ‘aromatische kruiden’. De aromatische kruiden zijn basilicum, salie, tijm, venkel en laurier.
Streekproduct
Evlier is nog een van de weinige kruidenspecialisten met een eigen maalderij. Dankzij hun jarenlange ervaring en de ambachtelijke manier van malen staan ze garant voor een smaakvol streekproduct. Voor het Antwerps specerijzout wordt de peper vers gemalen, met een steenmolen, en de muskaatnoot vers geraspt. De gemalen en geraspte kruiden mogen uitzweten voor ze zorgvuldig gemengd worden.
Deze kruidenmengeling wordt nog steeds zowel door de slagers als de huisvrouwen gebruikt meestal in combinatie met varkensvlees. Ze kan niet ontbreken bij de fameuze “pistolet met gekapt”! Het Antwerpse specerijenzout is echter ook de perfecte smaakmaker voor stoofvlees, steak, eitjes, een broodje rosbief, schijfjes avocado, een salade …
Geef als eerste een reactie