Hoe stellen de slagers het in deze coronatijden?

Slagerij Stadius in de Gasmeterlaan in Gent denkt er niet aan om in deze tijden van Corona de deuren te sluiten. Integendeel: de slagerij brengt het vlees nu zelfs weer aan huis! Maar ook het oude slagerskoppel Jean & Mariette Van Nuffel in Mol levert net als in hun jeugd opnieuw aan huis! Een ander verhaal is dan weer dat van de Witte Eik uit Mol, waar eigen gekweekt en duurzaam vlees als zoete broodjes verkocht wordt in deze coronatijden. Mensen prefereren blijkbaar gezond en duurzaam voedsel.

.

Slagerij Stadius is een naam die in heel Vlaanderen weerklank heeft. Alle vakmensen weten waar deze slagerij voor staat: superkwaliteit. Het vers vlees is van topkwaliteit, de huisgemaakte vleeswaren zijn eveneens vermaard … “En net dat is onze troef”, vertelt Kurt Van Heule (54). Hij nam een dikke 20 jaar geleden de slagerij over van Richard Stadius. “Ons vlees en onze vleeswaren zijn gewoonweg beter en smaakvoller dan die uit de supermarkt. “

Coronatijden: bestelling aan huis

En ook in deze coronatijden moet je er staan en jezelf vernieuwen. Stadius levert vanaf midden maart aan huis! En die actie blijft tot op heden minstens tot 1 mei doorlopen. De klanten kunnen hun bestelling doorgeven met een bestelformulier. Die bestelformulieren kunnen via email opgevraagd worden of meegenomen worden in de winkel. Wanneer de bestelling voor 17u naar stadius@telenet.be is doorgestuurd, met natuurlijk de vermelding van naam, adres en telefoonnummer, krijgt de klant de bestelling de volgende dag aan huis geleverd. Wat de voorwaarden betreft vonden we op internet het volgende: enkel op weekdagen, binnen een straal van 5km en bij aankoop van min € 18,00.

Een bedrijf dat klaar staat voor de toekomst

Stadius zag de afgelopen jaren hoe zijn collega’s in het centrum van Gent stilaan één voor één hun deuren sloten … Hij zelf denkt er niet aan. De winkel aan de Gasmeterlaan wordt trouwens totaal vernieuwd. Daarbij kan hij rekenen op de steun van twee jonge jonge vennoten Andreas Geiregat (29) en Dean Messany (25). Zij kochten samen een tweede pand aan in Sint-Amandsberg. “Dit was de enige manier om de toekomst van ons negentienkoppig team veilig te stellen”, zegt Kurt Van Heule. “We verliezen niet alleen klanten door de supermarkten, maar ook door het Gentse mobiliteitsplan”, legt hij uit. “Mensen stoppen voor een snelle boodschap en vinden een boete onder hun ruitenwisser. Dat straalt zich negatief op ons af. Als we om meer begrip voor onze klanten vragen bij het stadsbestuur worden we totaal niet gehoord.”

Tweede pand

Stadius heeft een antwoord gevonden op de veranderende tijden. Door het verstrekken van maaltijden aan bedrijven, scholen en feestzalen kan hij extra verkoop realiseren. Zo krijgt de slagerij extra zuurstof. “Die maaltijden verkopen ook goed in onze toog: lasagne, stoofvlees, vol-au-vent, …. Na de renovatie zullen we dit aanbod nog verder uitbreiden en kunnen de klanten zelfs verse groenten en frieten mee naar huis nemen.”

De duurzame slagerij/ kruidenierswinkel De Witte Eik: omzet stijgt door Corona

De gemengde slagerswinkel met kruideniersafdeling De Witte Eik in Mol heeft de afgelopen week veel meer volk gezien. Klanten kopen veel meer groentenpaketten en duurzaam vlees dan voordien.

Natalie Eykmans en Ivan Dewit openden vorig jaar op de Rozenberg in Mol De Witte Eik. Het bedrijf combineert een slagerij en een kruidenierswinkel en richt zich op voedsel dat op een duurzame manier wordt geproduceerd. Het vlees is afkomstig van dieren die in de weide lopen en zuiver voedsel krijgen. Zij kweken zelf een deel vavn hun varkens en hun groenten die ze verbouwen. En de groenten worden ook op een duurzame manier geteeld.

Deze crisis was erg positief voor de Witte Eik. De verkoop steefg enorm. “Dat merken we niet alleen in onze winkel, maar ook op de online platformen Vandeboer.be en Buurderij”, zegt Natalie Eykmans. “We verkopen nu maar liefst 80% meer groenteverpakkingen dan voorheen. En de slagerij is ook populairder. Zo worden er bijvoorbeeld vier varkens per week ontbeend, terwijl dat voorheen slechts één varken was. Op dit moment kunnen we deze drukte zeer goed aan. Een deel van de dieren zijn afkomstig van onze eigen boerderij., de rest kopen we aan bij boeren die hun dieren duurzaam fokken. En voor het verpakken van groenten koop ik ook groenten van een biologische leverancier. Zoals we bij onze start aan de mensen vertelden, opteren we enkel voor lokale gekweekte groenten en seizoensgroenten. Dus geen tomaten meer, maar wél prei, wortelen, aardperen en koolrabi.

Veel mensen kiezen nu bewuster voor lokaal, duurzaam geteeld voedsel. Dat hoor ik vaak van de klanten zelf. En op dit moment kunnen mensen niet naar restaurants gaan, dus besteden ze meer aandacht aan hun kookkunsten. De meeste mensen hebben daar nu ook tijd voor.

Ouder slagerskoppel levert opnieuw vlees aan huis

Jean (71) en Mariette (69) leveren ook bestellingen aan huis: “Wij behoren zelf tot de risicogroep, maar we doen het voor onze klanten.

De slager Jean Van Nuffel (71) en zijn vrouw Mariette (69) voelen de coronacrisis in hun portemonnee. “De verkoop is gehalveerd. Wij behoren zelf tot de risicogroep, maar we staan klaar om onze klanten te helpen”, zegt Jean. Jean Van Nuffel en zijn vrouw Mariette Sannen runnen sinds 1974 de slagerij. “Ik had een graad in boekhouding op zak, maar volgens mijn vader Robert – die in 1951 de slagerij begon – moest ik hem opvolgen als oudste zoon”, zegt Jean. “Zo kwam de slagerij in onze handen. En we doen het nog altijd met hart en ziel, onafgebroken. Tot vorig jaar. Toen ben ik negen maand ‘out ‘ geweest met serieuze darmproblemen.

Coronamaatregelen

Jean en Mariette pasten zich aan deze coronatijden aan. Maximaal drie personen in de winkel en handgel op de toog. “We houden de acties van de Landsbond nauwlettend in de gaten,” zegt Mariette. “Wie het vraagt, kan zijn bestelling thuis ontvangen. “Eigenlijk is dit niets nieuws”, zegt jean. “ik deed dat al in de tijd van mijn ouders.”

Aangepaste bestellingen

Geen filet pur of rosbief meer. Entrecote is al lang goed genoeg. Twee weken geleden hadden we veel hamsteraars over de vloer. Toen werd er enorm veel rosbief en varkensgebraad gekocht. Maar nu zijn de gewone producten aan de beurt. Passanten zorgen voor een groot deel van onze omzet in gewone tijden. Maar die kunnen we nu vergeten, want er zijn bijna geen voorbijgangers meer. Vandaar dat onze omzet gehalveerd is. Maar we hebben natuurlijk al veel meegemaakt in onze bijna 50-jarige carrière: varkenspest, vogelgriep en de dioxinecrisis, Gaia-aantijgingen…. De dioxinecrisis woog zwaar door voor mij. We verloren zo’n 20.000 frank doordat we veel etenswaren moesten weggooien. En na 10 jaar ontvingen we 50 euro schadevergoeding”.

Molse kipkap is streekproduct

Jean van Nuffel is gekend voor zijn kipkap, een recept dat hij van zijn vader overnam. Ondertussen is dit een erkend streekproduct! Jean houdt erg van zijn vak en zijn vrouw Mariette is een sociaal beestje die heel graag in de winkel staat. Vandaar dat geen van beiden erover nadenkt om met pensioen te gaan!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*