VS zit met overschotten melk en bacon door corona

De uitbraak van het coronavirus begint ook in de Verenigde Staten zijn tol te eisen. Niet alleen het dagelijkse leven in de dicht bevolkte steden krijgt een klap te verwerken, ook de melkveesector wordt flink onderuitgehaald. In de staat Wisconsin worden grote melkveehouders gevraagd tienduizenden liters verse melk weg te laten lopen. En nu ook de restaurants gesloten zijn, raken varkenshouders hun bacon aan de straatstenen niet kwijt. De prijs is intussen gedaald tot het laagste punt in 20 jaar.

De Amerikaanse staat Winsconsin is de op één na grootste zuivelproducent in Verenigde Staten. De melkveesector in die streek wordt er momenteel hard getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Normaal gesproken wordt een derde van de zuivelproductie uit Wisconsin gebruikt in de voedingssector, maar door het coronavirus ligt de sector zo goed als stil, waardoor een groot deel van de productie geen afzetmarkt meer heeft. Reden voor melkverwerker Dairy Farmers of America (DFA) om enkele van de grootste melkveehouders gedwongen tienduizenden liters verse melk weg te laten spoelen.

Grote melkveehouder

Een getroffen melkveehouder doet zijn verhaal aan de Milwaukee Journal Sentinel. “Eén telefoontje, en nu moet ik elke dag 25.000 gallons (ruim 94.000 liter) wegspoelen omdat er geen koper is voor de melk”, klinkt het. De familie melkt inmiddels 2400 koeien, waarmee ze tot de grote melkveehouders in de staat behoren. “De coöperatie waar we aan verbonden zijn, Dairy Farmers of America, betaalt mij voorlopig gewoon door voor de weggespoelde melk.” Maar aangezien de coöperatie ook in financieel zware tijden zit, is het nog maar de vraag hoe lang ze de betalingen kunnen volhouden.

Agri-business

De melkveesector in de Verenigde staten heeft het al jaren moeilijk. Door een wetsverandering in 1970 vervielen wetten die massaproductie in toom hielden, waardoor de agribusiness de overhand kreeg. Kleine (familie)bedrijven werden hierdoor gedwongen om te streven naar optimale productie, wat voor de meeste een onmogelijke taak bleek. Doordat er steeds meer geproduceerd werd, kwamen de prijzen onder druk te staan. Dit is nog altijd het geval. Eind 2019 leek het de goede kant op te gaan met de prijzen, maar nu de coronacrisis de wereld in zijn greep heeft is niets meer zeker.

Varkensprijs zakt

En ook in de Amerikaanse varkenssector zijn het onzekere tijden. De baconprijs is er gezakt tot het laagste niveau in 20 jaren. In de afgelopen maanden is de prijs, die door het Amerikaans landbouwministerie wordt bijgehouden, gehalveerd tot zo’n 40 dollarcent per pound (0,45 kilo).

Géén bacon

Voor de crisis begon waren de baconvoorraden al ruim. In februari lag meer dan 70 miljoen pound in Amerikaanse koelhuizen opgeslagen, het hoogste niveau in jaren. Door de lockdown lopen die voorraden nu snel verder op. Bacon wordt in de VS voornamelijk buitenshuis gegeten, en dan vooral in de duizenden hamburgerrestaurants die bijna op elke hoek van de straat te vinden zijn. Vreemd genoeg slaat de hamsterende Amerikaan geen bacon in. Er is daarentegen wel een stormloop op eieren en rundvlees.

Geld voor landbouwers

De verwachting is dat de grote supermarktketens bacon in de aanbieding gaan zetten. Maar het is ook mogelijk dat er voorraden door speculanten worden opgekocht met het oog op mogelijke prijsstijgingen na de crisis. Ondertussen maakte de Amerikaanse overheid een grote som geld vrij om de landbouwers een duw in de rug te geven, dat blijkt nu meer dan nodig.

Bron: Boerenbusiness

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*