Hoe redt een beenhouwer uit – het door corona zwaar getroffen gebied – de Elzas het?

Jacqueline Riedinger-Balzer heeft geluk. Tot nu toe zijn haar familie en haar team gespaard gebleven van de gevaarlijke longziekte COVID-19 die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Toch zijn de laatste weken zwaar geweest voor de eigenares van de ambachtelijke slagerij met drie filialen.

Riedinger-Balzer: aanvankelijk heerste er een grote bezorgdheid bij werknemers en klanten

Sinds het begin van de epidemie heeft ze te maken met zieke en ongeruste werknemers en met klanten die bezorgd zijn. Maar geleidelijk aan ziet ze toch de rust terugkeren.

Elzas

De regio heeft een alarmerend hoog aantal coronagevallen geboekt en komt voortdurend in het nieuws, maar toch is de voedselvoorzieningssituatie nu merkbaar gestabiliseerd. Dankzij de uitgebreide maatregelen die op de verkoopvloer zijn genomen, voelen de klanten en verkoopmedewerkers van Blazer’s zich al veel veiliger. De plexiglazen schermen vormen een barrière tussen kopers en verkopers en slechts vijf klanten mogen de twee grote winkels tegelijk betreden, terwijl er slechts drie in het kleinere filiaal zijn toegestaan. Het personeel draagt gezichtsmaskers. En natuurlijk moet iedereen minstens een meter afstand houden.

Straatsburg is het epicentrum van de corona-epidemie in Frankrijk.

Aurélie en Odile maakten deze mondmaskers


We boeken nu een omzet, die we anders enkel met Kermis halen!

Haar verkoopmedewerkers beginnen zich te verzoenen met de situatie. Velen die aanvankelijk thuis bleven uit angst voor besmetting zijn nu weer aan het werk. Ook haar medewerkers vinden steeds vaker oplossingen om hun kinderen op te vangen! Balzer: “Bovendien beseffen ze dat we nu al twee weken aan het werk zijn en dat er geen nieuwe infecties opdoken. Dat is ook geruststellend voor de werknemers, maar ook voor de onderneemster, mevrouw Riedinger zelf. Ze heeft echter wél de openingstijden in een van haar winkels moeten beperken: De winkel in Wantzenau sluit nu om 13:00 uur. “Dit was nodig om het personeel te ontlasten”.

Klanten

De eerste week van de lockdown werden overal plexiglazen schermen opgezet!

Ook de klanten lijken geleidelijk aan hun eerste paniek achter zich te laten. “Het hamsteren is voorlopig voorbij”, constateert Jacqueline Balzer, die begin dit jaar voorzitter werd van de Internationale Slagersbond (IBC). Toch kopen velen nog steeds twee keer zoveel als normaal. Ze komen minder vaak naar de winkel, maar nemen inderdaad veel mer mee. Net als veel van haar collega’s in Frankrijk heeft zij momenteel te maken met verkoopcijfers die ze anders alleen met kerstmis haalt. Balzer is ook van mening dat de toegenomen hoeveelheden die nu worden gekocht, te wijten zijn aan het feit dat de gebruikelijke mogelijkheden voor consumptie buitenshuis verdwenen zijn: de scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten, er zijn geen bedrijven of kantines open, de restaurants zijn allemaal afgesloten. “Veel meer mensen koken thuis.” De corona-crisis brengt dus nieuwe mensen naar haar winkels die ze nog nooit eerder heeft gezien.

Foto’s : facebook Riedinger, Google My Busienss, wikipedia commons

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*