Piet Vanthemsche gaat de coronacrisis te lijf

Piet Vanthemsche is covoorzitter van de Economic Risk Management Group, die in het leven geroepen is om de economische impact van de coronacrisis zo miniem mogelijk te houden. De voormalig voorzitter van Boerenbond heeft in het verleden al ervaring opgedaan in het managen van gezondheidscrisissen, denk aan de dioxinecrisis, en is dus niet aan zijn proefstuk toe.

De Economic Risk Management Group (ERMG) is het economische equivalent van de Risk Management Group, die zich richt op het gezondheidsaspect van de crisis. De doelstelling van de ERMG is om kritische sectoren en bedrijven zo goed mogelijk door de crisis te loodsen.

De juiste man

De groep kwam op 19 maart voor de eerste keer samen onder voorzitterschap van Piet Vanthemsche en Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank.   “De keuze voor Piet Vanthemsche lag voor de hand”, vertelt Danny Vanassche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo en lid van de werkgroep, aan Trends. “Hij heeft ervaring met crisissen in de gezondheid en de voedselveiligheid. Hij kent ons economische weefsel heel goed en heeft veel contacten met de vakbonden en de werkgevers. Hij weet van aanpakken. De tandem met Pierre Wunsch werkt goed.”  

Helikoptervisie

Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker is ook lid van de werkgroep en prijst “de brede ervaring in crisismanagement rond volksgezondheid” van Vanthemsche. Volgens Stefaan Noreilde, van de Vlaamse Federatie van Diensten voor Thuisverpleging waarvan Vanthemsche tot vorige zomer voorzitter van was, heeft hij een helikoptervisie waardoor hij steeds vanuit het algemeen belang denkt en hoe de overheid haar middelen zo efficiënt mogelijk moet besteden.  

Autoritair

Piet Vanthemsche startte zijn carrière als ambtenaar Landbouw in 1986 en stond gekend voor zijn dossier- en vakkennis. In 1994 brak de varkenspest uit die hij kordaat aanpakte door op 6 maanden tijd 1,2 miljoen varkens te laten slachten. In 1999, tijdens de dioxinecrisis, was Vanthemsche kabinetschef van toenmalig minister van Landbouw Karel Pinxten (CD&V). Samen met Jean-Luc Dehaene nam hij het voortouw en saneerde de boel. Hij werd later ook nog kabinetschef van landbouwminister Vera Dua (Groen), gedelegeerd bestuurd bij het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. In 2006 nam hij de rol op van eerste griepcommissaris van ons land en werd opgevolgd door professor en viroloog Marc Van Ranst. Van 2008 tot 2015 was hij voorzitter van Boerenbond.   Zijn directe en confronterende stijl zou volgens critici voor veel mensen een doorn in het oog kunnen zijn. Zelf gaf Vanthemsche in een interview in Trends aan dat hij “niet dictatoriaal, maar autoritair” is.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*