
Comeos, de sector van handel en diensten, heeft in nauwe samenspraak met het federale crisisteam een aantal extra maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. “De gezondheid van onze personeelsleden en klanten is prioritair. We adviseren om één klant per tien vierkante meter toe te staan”, klinkt het.
De Nationale veiligheidsraad besliste bovendien om de tijd in de winkel te beperken tot maximum een half uur per klant. Comeos voert zeven nieuwe maatregelen in voor de klanten en medewerkers van de winkels. De centrale boodschap is om een meter afstand te houden. “Vertaald naar de winkelvloer betekent dat minstens een winkelkar tussen alle klanten”, klinkt het bij Comeos. “Op de vloer komen in de mate van het mogelijke aanwijzingen door bijvoorbeeld grondmarkeringen om de afstanden te respecteren.”
Bperking aantal klanten
Ook het aantal klanten in de winkel die op hetzelfde moment aanwezig zijn, wordt beperkt. “Om de afstand te respecteren, adviseren we om maximaal één klant per tien vierkante meter winkeloppervlakte toe te laten.” De oproep van vorige week om elektronisch te betalen wordt de algemene regel. “Daarmee vermijden we fysiek contact tussen klanten en winkelpersoneel.” Daarnaast roept Comeos op om in de mate van het mogelijke alleen te gaan winkelen. Dit om het aantal mensen in de winkels te beperken. “We verlenen al onze steun aan het platform www.covid-solidarity.org waar vrijwilligers worden opgeroepen om voor hun oudere buren boodschappen te doen”, aldus Comeos.
Hygiëne
Alle supermarkten nemen het initiatief om handschoenen te verdelen onder de kassamedewerkers. Als dat technisch niet mogelijk is, door onder andere bevoorradingsproblemen, is er extra zeep en handgel. Ten slotte worden extra schoonmaakbeurten ingepland in de winkels.
Tijdsduur in winkel : 30 minuten
Dinsdagavond verscherpte de Nationale Veiligheidsraad van ons land deze adviezen van Comeos, onder meer door de beperking van één klant per tien vierkante meter als verplichting in te voeren. Daarnaast werd ook vastgelegd dat de tijd die een klant in de winkel maximaal 30 minuten mag bedragen. “Zodat iedereen de kans heeft om de nodige boodschappen te doen”, sprak premier Sophie Wilmès tijdens een persconferentie. “Markten in openlucht worden verboden, maar voedingskramen zijn wel nog toegelaten als ze levensnoodzakelijk zijn”, stelde ze nog.
Niet hamsteren
Afgelopen weekend bezocht premier Wilmès op initiatief van handelsfederatie Comeos het distributiecentrum van Colruyt in Aat. Daarmee wilde ze de bevolking geruststellen. “Er zijn miljoenen en miljoenen voedingsmiddelen in voorraad. Een sluiting van de voedingswinkel zit er niet aan te komen. Het is dus absoluut niet nodig om voedsel of andere artikelen te hamsteren. Op dit moment zijn er lege rekken omdat er te veel wordt gekocht. Een volle kar is niet nodig, en zelfs onredelijk. Er zijn 7.00 supermarkten in België.”, stelde ze.
Colruyt
Colruyt voert op dit moment zowat 900 ritten per dag uit om alle voorraad uit de distributiecentra in de winkels te krijgen. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Normaal gezien is het distributiecentrum in Aat gesloten in het weekend, maar afgelopen zaterdag draaide het uitzonderlijk op volle toeren om alle Colruyt-winkels op tijd van voorraad te voorzien. Zowat 300 werknemers zijn er vrijwillig aan het werk gegaan afgelopen zaterdag.
Transport voeding stijgt enorm
Ook de transportsector moet alle zeilen bijzetten om zich aan te passen aan de coronacrisis, meent sectorfederatie Febetra. Zo is het transport van voedingsmiddelen sterk toegenomen, terwijl transporten voor andere goederen enorm zijn teruggelopen. Vooral het containervervoer kende een sterke terugval. Bedrijven die daar vooral op inzetten, zien een daling van hun activiteiten van 20 tot 80 procent. Dat komt vooral door het wegvallen van de internationale handel.
Versoepeling rij- en rusttijden chauffeurs
Toch moeten ook heel wat transportfirma’s hun capaciteit op de weg sterk verhogen door het hamstergedrag van consumenten. Bedrijven spreken zelf over een verhoging van 20 tot 40 procent. Door een versoepeling van de rij- en rusttijden door minister van Mobiliteit François Bellot (MR) lijkt het in de meeste gevallen te lukken om dit op te vangen met hetzelfde aantal chauffeurs. Die uitzondering geldt enkel voor het vervoer van voeding, geneesmiddelen en andere levensnoodzakelijke middelen naar de winkels en apotheken.
Bron: VILT
Beeld: Pxhere
Geef als eerste een reactie