Coronavirus beïnvloedt eet- en winkelgewoonten

Het coronavirus heeft sinds dit weekend het sociale leven in ons land stilgelegd. Dat sociaal leven is voor ons Belgen onmiskenbaar gelinkt aan eten en drinken. Dit betekent dat onze eetgewoonten ook sterk zijn beïnvloed. Zo draaien de afhaal- en leverdiensten van de supermarkten op volle toeren en Delhaize zal vanaf dinsdag ook maar één klant per 15 vierkante meter toelaten. VLAM heeft dan weer een reeks recepten gebundeld op zijn website, want “samen koken met verse producten is een goede manier om de tijd zinvol door te brengen en gezond te blijven”, zo klinkt het.

Volgens VLAM hoeven we in Vlaanderen geen schrik te hebben dat er te weinig voedsel is. “Vlaanderen is zelfvoorzienend voor heel wat verse producten”, aldus VLAM. “Groenten en fruit, aardappelen, eieren, rund-, varkens- en kalfsvlees, konijn, kip en zuivel worden dagelijks aangevoerd door onze Vlaamse bedrijven. Ze zijn kwaliteitsvol, streng gecontroleerd en snel beschikbaar op de verkooppunten. Onze logistieke keten is goed georganiseerd om snel en vers aan te voeren. Daarnaast kan je ook aankopen in de korte keten, nog dichter bij de producent.”

Normale ritme verstoord

VLAM stelt ook vast dat de coronacrisis ons normale ritme in de war stuurt. “Plots moeten onze kinderen thuisblijven, moeten we thuiswerken of verlof nemen voor de kinderen of zijn we tijdelijk werkloos. Het vraagt een hele aanpassing en organisatie. Verveling ligt op de loer.” Omdat samen koken een goede en gezonde manier is om de tijd zinvol door te brengen, heeft VLAM onder de noemer #lekkerinuwkot heel wat kookinspiratie gebundeld op het kookplatform ‘Lekker van bij ons’, samen met een handig weekschema.

Afhaal- en leveringsdiensten supermarkten

Intussen blijkt dat de afhaal- en leveringsdiensten bij de supermarkten in België erg druk bevraagd worden sinds de coronacrisis. Bij Delhaize, waar sprake is van een verdubbeling van het aantal bestellingen, krijgen mensen daarom de raad hun bestelling enkele dagen op voorhand te plaatsen. Colruyt noteert een stijging met zeventig procent noteert en heeft bijvoorbeeld bestellingen voor afgelopen zaterdag en maandag moeten weigeren. Een aantal Colruyt-winkels kan bovendien geen afhaalservice meer bieden voor zaterdag. Vanaf dinsdag gaat Delhaize nog een stap verder. Tussen 8 uur en 9 uur zal de supermarktketen expliciete voorrang geven aan 65-plussers. Daarnaast laat de retailer ook maximaal één klant per 15 vierkante meter toe.

Korte keten

Ook voor de korte ketenproducenten zorgt het coronavirus voor heel wat onduidelijkheid. Om die reden heeft het Steunpunt Korte Keten een aantal richtlijnen op haar website geplaatst. Globaal genomen is het zo dat hoevewinkels open mogen blijven, ook in het weekend. Verbruikszalen, terrassen en degustatieruimtes moeten wel gesloten blijven. Een ijsje scheppen waarna klanten meteen vertrekken, kan wel nog. Boerenmarkten zijn eveneens toegelaten, tenzij de lokale overheid het zou verbieden, zoals dat het geval bijvoorbeeld is in Maaseik.

Horeca biedt massaal afhaalmaaltijden aan

Restaurants en cafés zijn sinds vrijdagavond wel allemaal volledig gesloten. Omdat de frigo’s bij heel wat restaurants nog vol zaten, waren er heel wat onder hen die afhaalmaaltijden voor hun klanten begonnen te organiseren. Het Voedselagentschap laat nu weten dat elk bedrijf dat actief is in de horecasector de toestemming heeft om traiteurdiensten aan te bieden waarbij klanten maaltijden kunnen afhalen of de maaltijden aan huis kunnen geleverd worden. “Er is dus geen aparte registratie nodig voor deze activiteit en dat gedurende de hele duur van de coronamaatregelen”, zegt bevoegd minister Denis Ducarme (MR). Hij zegt dat de federale regering ook snel werk zal maken van nieuwe steunmaatregelen voor zelfstandigen en de horeca.

Taskforce

Op Vlaams niveau komt de taskforce die zich ontfermt over de economische impact van het coronavirus dinsdag opnieuw samen. Het is de bedoeling dat de regering en de werkgevers- en werknemersorganisaties een stand van zaken opmaken en bekijken of er bijkomende economische ingrepen nodig zijn. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) moet zich laten vervangen door haar kabinetschef omdat ze in thuisquarantaine zit nadat bleek dat één van haar naaste familieleden besmet is met het coronavirus.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*