Heeft China vaccin tegen varkenspest ontdekt?

Chinese onderzoekers claimen dat ze een levend vaccin ontwikkeld hebben tegen Afrikaanse varkenspest (AVP). Uit testen is gebleken dat het vaccin veilig en effectief is. Wanneer het vaccin in productie zal gaan, is nog niet bekend.

De Afrikaanse varkenspest brak in 2018 uit in China en halveerde er ondertussen de varkensstapel. Wetenschappers van het Harbin Veterinary Research Institute, dat deel uitmaakt van de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen (CAAS), zijn erin geslaagd om 7 gensegmenten te isoleren waarmee ze een nieuw, verzwakt virus hebben ontwikkeld. Dat zou geschikt zijn om een vaccin van te maken.  

Eerste testresultaten positief

De onderzoekers hebben hun vaccin ondertussen al enkele keren getest. Ze konden aantonen dat het AVP-virus zich niet vermenigvuldigde in klierweefsel van organen, in het bloed of in de lymfeklieren van varkens die het vaccin toegediend kregen. Na ongeveer 2 weken was het virus volledig verdwenen uit het lichaam. Ook voor zeugen zou het vaccin geen impact hebben op de zwangerschap of de biggen.  

China

Volgens het Harbin-instituut is het vaccin het meest veelbelovend voor commerciële varkensproductie en zal het een belangrijk hulpmiddel kunnen bieden bij de preventie en bestrijding van AVP in China. Er zijn evenwel nog geen praktijktesten uitgevoerd. Wanneer het vaccin in productie zal gaan, is ook nog niet bekend.  

Ook vaccin in de USA

In China staat de ontwikkeling van een officieel vaccin hoog op de agenda nadat er illegale, experimentele vaccins in omloop waren gebracht. Die zorgden voor chaos door de verschillende graden van werkzaamheid.   Ook de American society for Microbiology meldde eerder dit jaar dat de Amerikaanse overheid een vaccin ontwikkeld heeft. De Amerikaanse variant zou ook 100 procent effectief zijn maar het zal volgens wetenschappers nog enkele jaren duren voordat het beschikbaar is voor varkenshouders.  

De Afrikaanse varkenspest brak in 2018 uit in China en halveerde er ondertussen de varkensstapel. Het land heeft een ambitieus plan opgevat om binnen de 3 jaar de varkensstapel met 80 procent te doen toenemen.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*