Voedselverspilling dubbel zo groot als gedacht

Consumenten verspillen mogelijk ruim twee keer zoveel voedsel dan algemeen wordt aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). De effecten van rijkdom op het gedrag van consumenten wordt niet meegenomen in de schattingen. En rijke consumenten zouden meer voedsel verspillen.

FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, berekende in 2005 dat een derde van al het voedsel verloren gaat. Sindsdien geldt dit als dé referentie als het gaat over de wereldwijde voedselverspilling in de volledige keten. Verdere studies berekenden, op basis van de schatting van FAO, dat 24 procent van de calorieën verloren ging en dat 8 procent daarvan verspild werd bij de consument.  

Het gedrag van consumenten inzake voedselverspilling.

FAO baseert zich enkel op de voedselvoorziening en bepaalt aan de hand daarvan de omvang van de voedselverspilling. De nieuwe studie van WUR neemt voor de eerste keer ook de welvaart van consumenten mee en welk effect dit heeft op voedselverspilling.   Uit de resultaten leiden de wetenschappers af dat het cijfer van 8 procent te laag is en dat consumenten verantwoordelijk zouden zijn voor maar liefst 19 procent. Nog een opmerkelijke bevinding is dat voedselverspilling door consumenten begint te ontstaan van zodra de welvaart en bestedingsdrempel van ongeveer 6,70 dollar per persoon per dag bereikt wordt. “Dat gaat in snel toenemend tempo met stijgende welvaart in het begin en vervolgens in veel langzamer tempo bij hogere welvaart”, klinkt het. “Dit suggereert dat zelfs landen die behoren tot het hogere segment van de lagere-middeninkomenslanden al een risico lopen op een snelle toename van hun voedselverspilling. Om wereldwijd een lage voedselverspilling te bereiken, moeten we de voedselverspilling verminderen in landen met een hoog inkomen en voorkomen dat deze snel toeneemt in landen die de drempel bereiken.”  

Welvaartselasticiteit

De onderzoekers van WUR stippen nog aan dat hun werk gebaseerd is op voedselbalansen van FAO, die qua nauwkeurigheid hun beperkingen hebben. Naast welvaart liggen ook veel andere eigenschappen en motieven van consumenten aan de basis van voedselverspilling. Toch zijn ze ervan overtuigd dat de methode die zij ontwikkeld hebben, kan gebruikt worden als basis om de welvaartselasticiteit van verspilling te introduceren als nieuw concept in wetenschappelijke consumptiemodellen om de huidige omvang van voedselverspilling beter in kaart te brengen.   Raadpleeg de studie van WUR, gepubliceerd op Plos One

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*