Varkenspest: onderhandelingen met China worden voortgezet

Kazachstan heft het embargo op voor Belgisch varkensvlees na de Varkenspestcrisis. Behalve… voor varkensvlees dat in de Gaume is opgegroeid. Bovendien zijn de onderhandelingen met China nog steeds aan de gang.

Kazachstan besloot vorige week zijn verbod op Belgisch varkensvlees op te heffen naar aanleiding van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 2018 bij de everzwijnenpopulatie in de provincie Luxemburg, zo kondigde het kabinet van landbouwminister Denis Ducarme (MR) donderdag 6 februari 2020 aan. Alleen de uitvoer van vlees van varkens die zijn gehouden in het gebied waar de besmetting is waargenomen (ten zuiden van de provincie Luxemburg) blijft geblokkeerd. Voor varkensvleesproducten uit de rest van het land opent Kazachstan zijn markt opnieuw, zoals zeven andere landen onlangs hebben gedaan.

Twintig landen

Twintig landen buiten Europa handhaven nog steeds een embargo op Belgisch varkensvlees, ook al zijn de boerderijen van het land op geen enkel moment getroffen door de ziekte dat in 2018 in Etalle verscheen. Dit is onder meer het geval voor China, een grote importeur van varkensvlees.

China

België en zijn minister van Landbouw blijven zich inspannen om het Midden-Koninkrijk ervan te overtuigen dat het geleidelijk zijn deuren moet heropenen voor de Belgische varkenshouderijen volgens het principe van de “zonering” (in eerste instantie het handhaven van het embargo op bepaalde geografische gebieden).

Gezondheidsattaché

Daartoe is een post van gezondheidsattaché geopend bij de Afsca (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Ondertussen is er een persoon geselecteerd die volgens het kabinet Ducarme volgende week op de Belgische ambassade in China zijn post zal innemen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*