Vogelgriep duikt (opnieuw) op in Duitsland

In Duitsland is een uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus H5N8 gemeld. Dat blijkt uit een rapport van de werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). Het virus is vastgesteld bij hobbydieren in de plaats Bretzfeld, zo’n 50 kilometer boven Stuttgart. 44 vogels uit een groep van 69 dieren zijn aan het virus bezweken. Inmiddels zijn alle dieren geruimd. In Nederland grijpt het ministerie van Landbouw de nieuwe besmetting aan om een ophokplicht in te voeren. “In België zijn daar voorlopig nog geen redenen toe”, klinkt het bij het FAVV. 

De besmette dieren werden in een achtertuin nabij de stad Bretzfeld gehouden. In de regio zijn op 7 februari alle pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels geruimd en verwijderd, dat meldt de werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). “Er zijn geen pluimveeproducten uit de regio verhandeld”, stelt het Duitse federale ministerie van voedsel en landbouw.

Ook eerder in Oost-Duitse staat Brandenburg

Eerder dit jaar werd het H5N8-virus ook al vastgesteld in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg bij een wilde vogel, een dode kogans die bij de Poolse grens werd aangetroffen. Volgens de autoriteiten van de deelstaat was er toen geen gevogelte op boerderijen besmet. De laatste keer dat in Duitsland sprake was van een grote uitbraak van de vogelgriep, was in 2018. Het ging toen om de H5N6-variant.

H5N8-virus sluipt dichterbij

Met de nieuwe uitbraak sluipt het virus iets dichterbij onze landsgrenzen. Boerenbond laat intussen weten dat ze een herevaluatie van de ophokplicht hebben aangevraagd bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens het FAVV is een ophokplicht echter voorbarig. “De besmetting op de houderij in de buurt van Stuttgart in Duitsland is vermoedelijk te wijten aan wilde vogels”, laat het FAVV weten. “Deze vaststelling brengt de ziekte weliswaar een stuk dichter bij ons land, maar ook deze besmetting situeert zich nog steeds op de Midden-Europese vogeltrekroutes.”

Wilde vogels trekken zuidwaarts

Ter hoogte van de Alpen verschuiven deze routes een stuk naar het westen, omdat de vogels rond de Alpen vliegen. Eens voorbij de Alpen verplaatsen de dieren zich dan verder zuidwaarts via de Rhônevallei en via Italië. “Doordat het virus een eind langsheen deze routes is opgeschoven, is het risico substantieel toegenomen voor het zuiden van Duitsland en de landen en regio’s verderop”, aldus het FAVV. “Voor ons land is het risico door deze besmetting maar in beperkt mate toegenomen.”

Grootste vrees voor insleep via getroffen landen

Voor wat betreft wilde vogels is het – enigszins vereenvoudigd gesteld – vooral kijken naar wat er ten noorden en noordoosten van ons gebeurt. “Voor onze pluimveestapel schatten we op dit ogenblik het risico van insleep via contacten met de getroffen landen nog steeds hoger in dan het risico op insleep vanuit wilde vogels”, klinkt het. “Het is dus belangrijk dat iedereen de al lopende preventieve maatregelen correct toepast.”

Nederlandse pluiveehouders hebben al ophokplicht

In Nederland moeten commerciële pluimveehouders hun kippen vanaf dinsdagavond middernacht voorlopig wel binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 of meer kippen. “De kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa zou vanwege het geval in Bretzfeld toenemen”, klinkt het in Den Haag. Over vier weken komen deskundigen die het ministerie over de situatie informeren weer bij elkaar, om te kijken of de dreiging voldoende is afgenomen.

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*