“Tijdelijke slachtvloeren blijven illegaal”

Het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren schendt de vrijheid van godsdienst niet. Dat blijkt uit een vonnis dat de Nederlandstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft uitgesproken. Enkele moslimorganisaties waren tegen dat verbod naar de rechtbank gestapt, maar die heeft hen ongelijk gegeven. “Tijdelijke slachtvloeren blijven illegaal”, reageert Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

In 2016 voerde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in. In België was onverdoofd slachten enkel toegelaten in permanente slachthuizen die moeten voldoen aan strenge dierenwelzijns- en hygiënevereisten.

Dagvaardiging door moslims

Een aantal moslimorganisaties dagvaardden het Vlaams gewest omdat ze meenden dat minister Weyts ten onrechte een verbod had ingevoerd op de praktijk van onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren in het kader van het offerfeest. Volgens de eisende partijen was het verbod in strijd was met enkele fundamentele Europese rechtsregels, waaronder de godsdienstvrijheid en non-discriminatie.

Eisen afgewezen

De Nederlandstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg stelde een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, dat in een arrest van 29 mei 2018 oordeelde dat het verbod terecht was ingevoerd. De Brusselse rechtbank volgde dat arrest en wees de eisen van de moslimorganisaties dan ook af.

GAIA is tevreden

“Dit vonnis is een zeer goede zaak”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Een andere beslissing zou aanleiding geven tot de chaos van de sinds 1988 verboden thuisslachtingen en/of het amateurisme op tijdelijke slachtvloeren.”

Bron: VILT

Foto:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*