Pluimveesector pleit voor ophokplicht tegen vogelgriep

Nu het kouder wordt in Oost-Europa vrezen pluimveehouders dat meer wilde vogels onze contreien komen opzoeken. Op die manier kan het vogelgriepvirus, dat begin dit jaar opdook in enkele Oost-Europese landen, tot bij ons geraken.

Eerder deze week werden de eerste besmettingen in Duitsland vastgesteld. H5N8, het hoogpathogene vogelgriepvirus, is aan een opmars bezig in Oost-Europa. Nadat het begin januari voor het eerst op een Pools pluimveebedrijf werd vastgesteld, werd het ook ontdekt in Slowakije en Hongarije, waar ondertussen duizenden kalkoenen afgemaakt werden.  

Duitsland

Maandag 20 januari doken de eerste gevallen op in Duitsland. Daarom verhoogt de waakzaamheid bij de pluimveesector in ons land. “We zijn bezorgd omdat de temperaturen verder dalen in het oosten van Europa”, vertelt Danny Coulier van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders aan vrt. “Dan gaan wilde vogels meer naar het westen trekken en is een besmetting van kippen die buiten lopen snel gebeurd.” Hij pleit ervoor dat de federale overheid een ophokplicht oplegt.

Toch ophokplicht?

  “We beseffen dat er onvermijdelijk een economische impact is, maar we zien dat het virus nu al ruim verspreid is en dat dat door de voorspelde weersomstandigheden niet zal stoppen”, zegt hij. In Nederland hebben de pluimveehouders ondertussen ook al om een ophokplicht gevraagd.   “Eén keer dat het virus binnengeraakt in een professionele pluimveehouderij, vergroot de kans dat het zich verder verspreid binnen de sector”, besluit Coulier. “Er zijn nu eenmaal contacten. Dieren moeten afgevoerd worden naar slachterijen, ze worden opgehaald en verzameld.”  

FAVV

Voor Belgische pluimveehouders wordt aangeraden om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om een uitbraak van het de vogelgriep te voorkomen. Een overzicht van de maatregelen zijn online te vinden op de website van FAVV.   

De laatste uitbraak van H5N8 in Europa dateert van 2016 en 2017. Toen werden verschillende Europese landen zwaar getroffen met massale ruimingsacties als gevolg om de verspreiding in te dijken.

Bron: VILT

1 Comment

 1. vorige week werden er pestvogels massaal gespot in Nieuwegein
  Een
  Teken dat trekvogels naar het warmere deel van Europa (Nederland) trekken
  Terwijl
  De Vogel Trek Normaal meestal in Oktober begint
  Heeft
  Het Ministerie van landbouw en haar medewerkers daar geen kennis van genomen of word de pluimveesector niet serieus genomen.
  Naar welk loket van het Ministerie van LNV kan de pluimveesector met de schadeclaims die onherroepelijk gaan volgen naar toe

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*