Duitsland bouwt hekken tegen everzwijnen uit Polen

De Duitse deelstaat Brandenburg bouwt een mobiel hek van 120 kilometer lang tegen wilde everzwijnen die vanuit Polen de grens zouden oversteken. In het oostelijke deel van de Poolse grensprovincie doken 15 nieuwe besmettingen op. Bij ons lijkt de Afrikaanse varkenspest ondertussen onder controle te zijn. In ons land werd in de afgelopen maanden 1 besmet kadaver gevonden.

In het westen van de Poolse grensprovincie, aan de kant van Duitsland, zijn de afgelopen week geen nieuwe besmettingen gerapporteerd. Maar omdat in de oostelijke zone 15 nieuwe besmettingen gevonden zijn, neemt de Duitse deelstaat Brandenburg het zekere voor het onzekere en plaatst een hek van 120 kilometer lang aan de Poolse grens. Het hek is elektrisch en wordt geparfumeerd om de dieren op afstand te houden. Het kostenplaatje is ongeveer 160.000 euro. Een garantie op een volledige bescherming is er niet, maar het voorkomt wel dat de wilde evers zomaar van Polen de grens met Duitsland kunnen oversteken.  

België

In België stond de teller van het aantal besmette everzwijnen op 16 december op 830 dieren. In totaal werden 4.418 kadavers op Afrikaanse varkenspest getest. Sinds 25 november van dit jaar is er 1 besmetting bijgekomen, een kadaver van een varken dat op 9 december ontdekt werd, maar al 3 tot 6 maanden geleden overleden was.   Het besmette kadaver werd aangetroffen in de provincie Luxemburg, buiten de bufferzone. Hoe het dier daar is terecht gekomen, is onduidelijk. De overheid kondigde aan dat de bufferzone uitgebreid zou worden. Ook de Franse regering heeft de observatiezone vergroot tot aan de grens met België. De toegang tot het gebied is strikt verboden.

Bron: pigbusiness.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*