Nieuwe trend: de Belg houdt het niet enkel meer bij charcuterie op de boterham

Recent onderzoek[1] uitgevoerd door Aoste toont aan dat drie kwart Belgen wekelijks of vaker de boterham beleggen met een vegetarisch of veganistisch alternatief.
Aoste, polste naar de voorkeuren en percepties van de Belgen rond charcuterie, flexitarisme, vegetarisme en de impact van voeding op het klimaat.

Belgen, echte flexitariërs?

De Belgen zijn verzot op charcuterie, maar liefst 72% van de respondenten noemt zichzelf een liefhebber van vleeswaren. De meeste Belgen eten dan ook minstens wekelijks vlees op de boterham (85%). Daarnaast blijken ze ook wel open te staan voor vegetarische en veganistische alternatieven. Bijna elke respondent eet wel eens een alternatief zonder vlees op de boterham (91%), waarvan het overgrote merendeel dit zelfs minstens één keer per week of meer doet (72%). Een kwart van de Belgen geeft zelfs aan zijn charcuterie-consumptie te willen verminderen in de toekomst. De voorkeur om vlees te verminderen als broodbeleg is een zeer recente evolutie. 30% van de Belgen wisselt sinds minder dan een jaar af tussen charcuterie en broodbeleg zonder vlees, volgens het onderzoek.

“De Belgische consument is gehecht aan zijn charcuterie op de boterham, maar we merken dat hij tegelijkertijd toch ook stappen zet naar vegetarische en veganistische opties. Het flexitarisme neemt steeds meer toe in België, dat bevestigt het onderzoek. Aoste zet al langer in op deze tendens vanuit het duurzaamheidsaspect. We willen daarin een voortrekker zijn en samen met de consument willen we streven naar een wereld met minder, maar beter vlees en dus meer veggie oplossingen”, zegt Inge Ooms, Marketing Director bij Aoste.

Verandering van spijs doet eten

De helft van de Belgen geeft aan dat bedrijven meer moeite moeten doen om lekkere vegetarische of veganistische vleesvervangers op de markt te brengen.

Er bestaan verschillende redenen waarom Belgen ervoor kiezen om charcuterie af te wisselen met vegetarische of veganistische alternatieven. 1 op de 4 respondenten geeft aan dat smaak voor hen dé belangrijkste drijfveer is. Belgen blijven tenslotte echte fijnproevers die belang hechten aan lekker en goed eten. Voor de meerderheid is smaak dan ook een van de top 3 factoren die hun keuze qua beleg met of zonder vlees bepalen (55%). Variatie op de boterham en versheid vullen die top 3 aan. De Belgen zijn ook vragende partij van meer variatie op de boterham. Uit de studie blijkt immers dat 1 op 2 Belgen vindt dat bedrijven meer moeite moeten doen om lekkere veggie en vegan alternatieven op de markt te brengen.

“Er is noodzaak om bewuster te leven. Daarom streven we bij Aoste naar een uitgebreid assortiment van smaakvol en kwaliteitsvol broodbeleg dat goed is voor mens, dier en milieu. We introduceren smaakvolle en betere charcuterie, maar even goed een uitgebreid assortiment van vegan en vegetarische alternatieven. “Wij hebben de ambitie om de helft van ons aanbod te laten bestaan uit vegetarische en veganistische producten tegen 2025. We willen op die manier de consument inspireren die wel, soms of nooit vlees eet, voor iedereen dus”, benadrukt Inge Ooms, Marketing Director bij Aoste.

De switch naar alternatieven zonder vlees is een recente evolutie. 30% van de Belgen varieert sinds minder dan een jaar tussen charcuterie en broodbeleg zonder vlees.

Minder, maar beter vlees

De Belg is een echte fijnproever. Voor de meerderheid van de Belgen behoort smaak tot de top 3 factoren die hun keuze bepalen.

Volgens het merendeel van de respondenten zijn bedrijven zich bewust van de impact van hun werking op het milieu, én ook dat die moet verminderen. Een deel van de Belgen legt de link tussen vleesconsumptie en de klimaatproblematiek. Zo geven twee op vijf respondenten aan dat de huidige vleesconsumptie invloed heeft op het klimaat. Iets minder dan de helft van de Belgen zou dan ook minder charcuterie op de boterham eten omwille van de impact op het milieu. Aoste is zich hiervan bewust en kiest er al enkele jaren voor om samen met de consument te streven naar een duurzame wereld met minder, maar beter vlees.

“We zetten belangrijke stappen naar een bewustere en betere wereld. We bieden lekker eten van de hoogste kwaliteit en veiligheid dat op een verantwoorde manier tot stand komt, zonder onnodige bewaarmiddelen of andere toevoegingen. Daarnaast schenken we ook gevoelig meer aandacht voor dierenwelzijn. Bovendien lanceerden we recent een duurzame verpakking om zo het aantal plastic drastisch te verminderen. Met Aoste kan iedereen doorheen de dag genieten van lekker en beter eten, wat de consument ook verkiest op de boterham”, zegt Inge Ooms, Marketing Director bij Aoste.

[1] Onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau iVOX bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen in mei 2019.
Aoste wil voortrekker zijn van een duurzame vleesindustrie.
Het onderzoek1, uitgevoerd door iVOX in opdracht van het merk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*