Binnenkijken bij Slagerij Lieven in Sint-Lievens-Houtem

Om het dertigjarig bestaan te vieren van hun Slagerij Lieven in Sint-Lievens-Houtem mochten er wel wat extra inspanningen geleverd worden, vonden slager Lieven D’hauwers (54) zijn vrouw Annick Van Nedervelde en hun zoon Bernd (27). Samen beslisten ze de winkel uit te breiden en na de verbouwingen de klanten te trakteren op een feestelijk heropeningsweekeinde eind september. Slager Lieven won in 2003 de Gouden Poem op de vakwedstrijden van Eurobeef. De prijs stond garant voor de beste vleeswarenbereider van het land.

Op een gevaarlijke hoek gelegen, even buiten het centrum van Sint-Lievens-Houtem. De ouders en grootouders van Lieven hadden hier ooit hun vleesgroothandel

Plaats en product

Sint-Lievens-Houtem ligt niet ver van Oosterzele en Zottegem in Oost-Vlaanderen. De ouders en grootouders van Lieven baatten een slagerij met groothandel in varkensvlees uit, op de plaats waar nu de slagerij is gevestigd.

Zowel langs moeders-als vaderszijde was er een beenhouwerstraditie. Na zijn beenhouwersopleiding en specialisatie traiteur startte Lieven in de ouderlijke groothandel. Niet voor lang, want hij zag zijn toekomst in een zelfstandige slagerij.

Met zijn vrouw Annick wist hij meteen slagkracht te geven aan hun ambities in 1989. Nu, na dertig zit de schwung voor het beroep er nog altijd gedreven in en heeft het energieke koppel net zijn derde slagerijverbouwing achter de rug.

Anderhalf jaar geleden, maakte zoon Bernd een carrièreswitch. Hij werkte vier jaar bij een vleeswarengrossier op de marketingdienst en besliste vorig jaar de stap naar de ouderlijke slagerij te zetten.

Heeft de komst van Bernd iets te maken met de recente vergroting van de winkel?

Lieven: “De uitbreiding van de winkel was al langer een noodzakelijk kwaad, maar toen Bernd ons kwam versterken, was de beslissing snel gemaakt. Elke zelfstandige moet durven experimenteren om te evolueren. Met onze zoon erbij, kunnen we nieuwe producten bedenken voor de toekomst. Niet alleen productinnovatie is belangrijk, maar ook de werkvloer, een nieuwe inrichting, de klanten informeren, horen daar ontegensprekelijk bij.

In de verruimde winkel hebben we nu plaats voor een nog groter assortiment van vers vlees, traiteur, charcuterie, bereide gerechten, salades en kazen. Het zelf bereiden van charcuterie is altijd mijn grote passie geweest. Een paar van mijn specialiteiten zijn de huisbereide gebakken beenham, alle soorten paté en bacon. Daarnaast kunnen we heel lokaal werken: we kijken welke voorkeuren er zijn en passen ons productaanbod daaraan aan. We moeten uitgaan van onze eigen sterktes.”

In de vernieuwde slagerij ligt het accent op de transparante koelcel achteraan de winkel. Klanten kunnen de karkassen en entrecotes zien hangen.

Die eigen sterktes, worden die ook gewijzigd door de klanten?

Annick: “Dat de Belgen sinds jaren minder vlees eten om verschillende redenen, is een trend waar iedere vakman zich naar moet schikken, willen we blijven voldoen aan de behoeften van onze klanten.

Het dwingt ons eigenlijk om ons anders te organiseren qua type aanbod. Vooral de voorkeur voor het magere gevogelte, bereide salades, kant-en klare maaltijden en ovenschotels zijn de laatste vijf jaar fors toegenomen. Nu kopen de klanten en vooral de jeugd meer kippenworsten, kippennuggets, kippenburgers, hamburgers, veggieburgers en gehaktbereidingen in plaats van een kotelet of een biefstuk. Vooral de filetstukken en magere stukken zijn in trek. Ook bereidingen zoals zelfgemaakte lasagne, vogelnestjes in tomatensaus, witloof in hesp, preischotel, moussaka, huisbereide quiche en zelfs noedels, loempia’s en ovenspekpatatjes verkopen als zoete broodjes.

Bernd houdt zich veel bezig met het traiteurgedeelte. Hij experimenteert graag en ontwikkelt nieuwe producten, met andere kruiden en toepassingen. Daar had Lieven vroeger amper tijd voor. Hij staat letterlijk in voor bijna alles wat hier in de toonbank ligt, op buitenlandse vleeswarenspecialiteiten na.”

Gaan de klanten veel bewuster om met voeding?

Annick: “Ja, toch wel. Eten en drinken vormen een belangrijk onderdeel binnen hun levensstijl. Steeds meer mensen gaan voor on-the-go-oplossingen, dingen zoals belegde broodjes, wraps, die je kan opeten tijdens de dagelijkse rush van en naar het werk, naar sportactiviteiten enz.

De voornaamste groei zit in de snelheid waarop er kan gegeten worden, de kennis van de oorsprong van de producten, een duidelijke vraag naar ingrediënten en in mindere mate het milieubewustzijn. We vragen de klanten onze draagzak of een andere milieubewuste tas mee naar de winkel te nemen, zodat wij plastieken draagtassen zoveel mogelijk kunnen vermijden.

Een sterke behoefte aan gebruiksgemak, zoals handige of kleinere (voorverpakte) kunststofverpakkingen, vergroot natuurlijk wel de plastiek afvalberg.”

Jullie zien nog groeikansen in vers vlees, met het accent op keuze en smaak?

Lieven:” Absoluut. De nieuwe transparante rijpingskast versterkt onze filosofie. Witblauw kopen we aan in kwartieren en hangen we in de vitrine in de winkel. Daar hangen we ook de buitenlandse entrecotes in en de halve varkens van Duke of Berkshire. Momenteel bieden we entrecotes aan van West-Vlaams Rood, Irish Beef, Simmental en Scottona Limousine.

Ik snijd elk stukje vlees af naar grootte en dikte op voorkeur van de klant. Wij snijden ook nooit onze biefstuk voor in de koeltoonbank. Verschillende klanten vragen steeds hetzelfde stukje vlees en komen vaak op dezelfde dag van de week boodschappen doen. Ik reserveer voor die klanten – zonder dat ze het weten- hun voorkeurstuk.”

Kan er online besteld en betaald worden?

Annick: “Bestellen kan via onze website met een log in. Wie voor 9 uur bestelt, kan zijn pakket komen afhalen in de winkel vanaf 10.30 u. Een bestelling voor 14 uur, staat klaar vanaf 16 uur. Wij rekenen af aan de kassa. Op weekbasis hebben wij ongeveer 40 klanten.”

Personeel

Het team Lieven, Annick en Bernd wordt ondersteund met twee vaste verkoopsters, met een polyvalente medewerker op zaterdag en met vijf jobstudenten in het weekend. Een extra medewerker wordt nog gezocht.

Promotie

Aan het plafondrek met de droge worsten begint het nieuwe gedeelte van de winkel. De bekleding van de koeltoonbank met gebogen glas kreeg een zwarte beschildering, in harmonie met het rechtopstaande glas van het achterste koelmeubel. Het kassablok bestaat uit geprinte tegels.

Om het feestelijke heropeningsweekend van 30 jaar slagersambacht te vieren, werd elke klant vergast op een leuke attentie met een hapje en een drankje. Drie weken op rij waren er aanbiedingen en promoties in de vorm van verse kipfilets 3+1gratis, droge worstjes 4+1gratis, bij 500 g lasagne een dessert gratis. Maken ze een nieuwe hamburger, dan lanceren ze die door een 3+1 gratis-actie. Ook de Dag van Klant werd gevierd. Geregeld staan zowel vleeswaren als bereide gerechten en soms kaas in promotie.

Presentatie

Ook al worden bereide gerechten steeds belangrijker in het assortiment, Lieven wil zich nog altijd sterk profileren als een versvleesspecialist.

Lieven en Annick investeerden in dertig jaar tijd voortdurend in vernieuwing. Was het twee keer een nieuw winkelinterieur, dan was het nu een uitbreiding van de winkel met tinten zwart en grijs.

Er was, volgens Lieven, veel te weinig plaats om grote schotels te zetten en extra thema’s, zoals barbecue, verder uit te werken.

Lieven en Annick zijn ervan overtuigd dat het fysieke verkooppunt zal blijven bestaan naast het digitale aanbod, dat hen minder triggert.

De winkeloppervlakte werd vier meter verbreed en leverde 32 m2 extra ruimte op, wat de winkel eens zo groot maakt. De transparante koelcel en een extra koeltoonbank met kassablok hebben de gedachten van Lieven in een tastbaar gegeven gegoten.

De traditionele dragers met chorizoworsten en andere specialiteiten hangen boven een hakblok met een schotel Oosterse ribbetjes en Duke of Berkshire- droge worsten, die de afstand tussen bestaande en nieuwe koeltoonbank doorbreken. In de nieuwe koeltoonbank liggen soepen, hamburgers, braadworsten, panklare en schepklare gerechten, desserts en voorverpakte kroketten, aardappelpuree, pasta pesto, caesars salade enz.

Fysieke schermen aan de muur brengen een extra belevingsmoment tijdens het wachten: foto’s van weleer passeren, maar ook recepten, acties en promoties wenken naar een consumentengetrouwheid.

Slagerij Lieven, Lieven D’hauwers en Annick Van Nedervelde, Monseigneur Meulemanstraat 49, 9520 Sint-Lievens-Houtem ,Tel. 053/ 62 81 07, info@slagerijlieven.com, www.slagerijlieven.com

Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*