Versmarkt en paardenslagerij De Saedeleer – Roggeman in Lede houdt er na 65 jaar mee op

Deze week telt Lede een slagerij minder. Vroeger waren er drie ambachtelijke slagers, nu slechts nog maar twee meer. Versmarkt en paardenslagerij De Saedeleer sluit na 65 jaar de deuren.

Tot voor kort runden mama Monique samen met haar twee zonen Willem en Peter de slagerij in Lede. Het verhaal begon echter 65 jaar geleden met de ouders van Monique, nl. Aimé Roggeman en zijn echtgenote Irma De Smet. Die startten in 1955 een slagerij op op de hoek van de Zuster Lambertinnestraat en de Rammelstraat.

Monique was van kleins af aan actief in deze slagerij. Later verzorgden zij en haar man Elie De Saedeleer deze slagerij. Haar zoons waren ook al op jonge leeftijd werkzaam. Peter, de jongste leerde voor slager. Willem volgde een bakkerijopleiding.

En beide stiels raakten uiteindelijk gecombineerd in deze winkel. Willem bakte brood en patisserie. Er werden ook groenten en fruit aangeboden en Peter zorgde samen met zijn vader voor de slagerij. Maar Elie stierf net kort voor zijn 65 ste verjaardag. Het werd moeilijk om alles nog draaiende te houden. De bakkerijafdeling werd afgestoten en men plooide zich terug op de slagerij-activiteiten. Willem ging voortaan Peter helpen.

Aanbod van vastgoedmakelaar

En tijdje geleden kreeg Monique echter een mooi aanbod: een immobiliënmakelaar wilde hier een appartementsblok bouwen. Monique ging op het aanbod in. Willem concludeert: “We waren te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn. Met de toenemende concurrentie van supermarkten en het gebrek aan parkeerplaatsen, vonden we het allemaal de beste oplossing om de winkel te sluiten.”

Peter slaat een andere weg in. Hij heeft een slagerij overgenomen in Uitbergen. Samen met zijn partner Roselien wil hij daar een nieuw verhaal starten. Willem weet nog niet wat hij in de toekomst zal doen. Misschien terug iets in de bakkerijwereld?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*