EU-commissaris breekt lans voor biolandbouw

Kersvers Europees Commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski heeft in zijn openingstoespraak dinsdag benadrukt dat de nieuwe Europese Commissie zal inzetten op de promotie van biologische landbouw. Bovendien worden jonge boeren volgens hem niet voldoende ondersteund en gestimuleerd om in het beroep te blijven en de “moeilijke uitdagingen van de landbouw” aan te gaan. De Commissaris hield zijn toespraak tijdens een jaarlijkse conferentie waar de toekomst en uitdagingen van de Europese landbouw besproken worden.

‘Farm to Fork’-strategie van de EU

Wojciechowski wil met een ‘offensief’ plan de biologische landbouw beter ondersteunen en de intensieve landbouw en het gebruik van pesticiden en meststoffen verminderen.   Dit past in de ‘Farm to Fork’-strategie van de EU, waarbij zal onderzocht worden hoe de biologische productie de agrovoedingssector kan helpen om de duurzaamheid in de volledige keten te verbeteren. Daarbij wil hij liever de wortel dan de stok gebruiken. Het hernieuwde Europese landbouwbeleid (GLB) zal ingeschakeld worden om de beste praktijken te stimuleren.  

Succes bio in EU-landen zeer gevarieerd

Volgens Wojciechowski is er in de EU meer dan 12 miljoen hectare biologische productie in 200.000 landbouwbedrijven. Maar de productie en de consumptie van biologische levensmiddelen verschilt aanzienlijk tussen de lidstaten, waarbij de consumptie van biologische producten in de EU varieert van 10 procent tot 0,5 procent.  

Prijs staat bio-beweging in de weg

Biologische landbouw is volgens hem voor velen moeilijk bereikbaar, vooral omdat de prijs voor de consument een pak hoger ligt. Hij wees erop dat consumptie de belangrijkste hindernis is voor de ontwikkeling van biolandbouw in Europa. Het GLB kan volgens hem een instrument worden om zowel de biolandbouw als de consument te ondersteunen om de omslag te maken.  

Betaalbaar land

Ook de toegang tot landbouwgrond voor jonge boeren was een belangrijk aandachtspunt in Wojciechowski’s speech. Het gebrek aan toegang tot betaalbaar land voor nieuwe boeren wordt algemeen erkend als het grootste obstakel voor nieuwkomers in de landbouw: meer dan de helft van de landbouwgrond in Europa wordt beheerd door boeren die ouder zijn dan 55 jaar en bijna een derde door boeren die ouder zijn dan 65 jaar. Daarentegen is slechts 6 procent van het totale landoppervlak in handen van landbouwers jonger dan 35 jaar.  

Landbouwwector moet aantrekkelijker worden

De sector aantrekkelijker maken voor jongeren en hen helpen om rendabele bedrijven uit de grond te stampen is een van de belangrijkste prioriteiten van het GLB na 2020.  

Afstand tussen farm to fork moet kleiner worden

Tot slot wil Wojciechowski de vaak lange afstanden om grondstoffen in te voeren inperken. De afstand tussen boerderij en vork moet verkleind worden en de zelfvoorziening vergroot. Hij haalde het controversiële voorbeeld aan van de 36 miljoen ton sojabonen die jaarlijks vanuit Amerika ingevoerd worden.

EU-politiek was onder Juncker totaal anders georiënteerd

Maar die invoer beperken zou een stijlbreuk betekenen met het handelsbeleid van de vorige Commissie. Jean-Claude Juncker, voormalig Commissievoorzitter, stemde in juli 2018 in om meer sojabonen uit de VS in te voeren als toegeving in de handelsoorlog over staal- en aluminiumtarieven. Begin dit jaar gaf de Commissie nog groen licht voor de invoer van sojabonen voor de productie van biobrandstoffen nadat China de import van de Amerikaanse bonen stopgezet had.

Bron: EURACTIV

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*