Good Food strategie: een evaluatie

In 2016 keurde de Brusselse regering de strategie voor Good Food goed, die tot doel heeft om in Brussel betere voeding met respect voor het klimaat en het milieu in te voeren. Dit actieplan bestaat ondertussen drie jaar. Het is dus tijd voor een eerste evaluatie.

Voeding

De Good Foodstrategie werd eind 2015 door de Brusselse regering aangenomen tijdens de vorige legislatuur. Het werd gelanceerd in januari 2016. Het is gebaseerd op de volgende constatering: 25 tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen is verbonden met het wereldwijde voedselsysteem. In Brussel is een kwart van de milieu-impact van een huishouden verbonden met de manier waarop dat huishouden zich voedt.

De ambitie van deze strategie is dan ook om de overgang van het voedselsysteem naar een lokaal, seizoensgebonden voedselsysteem te versnellen, eentje dat het klimaat en het milieu respecteert, met name door middel van oproepen tot het indienen van projecten, etikettering in restaurants of kantines, opleidingscursussen en bewustmaking.

25 tot 35% van de uitstoot van broeikasgassen is verbonden met het wereldwijde voedselsysteem.

Minder afval, minder vlees, meer bio

Een van de belangrijkste doelstellingen is het creëren van een “goede eetcultuur” op de plaatsen waar mensen in het Brussels Gewest zich voeden. Dagelijks wordt 40% van de maaltijden in kantines, cafés en restaurants genuttigd. Bijna 10% van de Brusselse kantines, zowel in bedrijven als op scholen, volgde de opleiding van Good Food of was betrokken bij begeleidingsactiviteiten en keurmerken/labels van Brusselse kantines. Die grootkeukens bieden steeds meer biologische producten aan in hun gerechten op de menukaart. Bio steeg met 48%. Ook de kantines verminderden de voedselverspilling met 8,4% en de menuvleesporties met 10,2%. Sinds de lancering van de strategie hebben de Brusselaars hun vleesaankopen in deze kantines met 9% verminderd.

Veel maaltijden bespaard

600 ton onverkocht voedsel werd teruggewonnen, verwerkt en herverdeeld, het equivalent van 1,2 miljoen maaltijden die werden bespaard om 1.000 arme mensen in één jaar tijd te voeden.

In drie jaar tijd is het aantal stadslandbouwprojecten verdubbeld. Van 16 tot 32 projecten. De belangstelling van de Brusselaars voor banen dicht bij de natuur neemt toe. De populariteit van korte ketens groeit.


Sociale kruidenierswinkels

10 van de 11 Brusselse sociale kruidenierswinkels bieden verse groenten en fruit aan. Vier van hen bieden regelmatig biologische producten aan. Good Food wil graag een extra distributienetwerk ontwikkelen zodat iedereen er toegang toe heeft, vooral in sommige gemeenten met een slechte bevoorrading, zoals Jette, Evere en Sint-Joost.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*