Sanitair attaché moet Chinese markt helpen openenstellen voor Belgisch vlees

België krijgt binnenkort een ‘sanitair attaché’ in China. De federale regering heeft de aanstelling goedgekeurd van een FAVV-agent bij de Belgische ambassade in Peking. “Bij het creëren van deze functie hebben we een duidelijk doel: het opheffen van Chinese embargo’s op onze export van rundvlees, varkensvlees en pluimvee”, zegt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Door een embargo dat bijna 20 jaar geleden werd opgelegd, heeft België nooit de gelegenheid gehad zijn rundvlees aan de Chinezen te verkopen.

De medewerker van het Voedselagentschap zal instaan voor de ondersteuning van sanitaire en fytosanitaire technische dossiers, met als doel Belgische bedrijven weer landbouwproducten te laten exporteren. Hij of zij zal ook de contacten met de bevoegde autoriteiten vergemakkelijken en de uitvoering van samenwerkingsovereenkomsten stimuleren. De attaché zal naar verwachting volgend voorjaar na opleiding zijn functie opnemen. Hij of zij wordt ook geaccrediteerd voor andere landen, zoals Vietnam of Taiwan.

Chinese markt

China vertegenwoordigt een markt van bijna 1,4 miljard consumenten. Bovendien kampt het land met een groot tekort aan varkensvlees doordat een groot deel van de Chinese varkensstapel moest geruimd worden na uitbraak van de Afrikaanse varkenspest die het land maar niet onder controle dreigt te krijgen. Eerder dit jaar trok een Europese delegatie waaronder heel wat Belgen al naar China om een Memorandum of Understanding af te sluiten over kennisuitwisseling over de varkenspest. Bovendien werden (niet-bindende) afspraken gemaakt over de voorwaarden om de export zo snel mogelijk te laten hernemen.

Nieuwe markten zijn noodzakelijk

In een interview uit 2015 benadrukt Patrick Vanden Avenne en Dirk Nelen van slachthuis Sus Campiniae al het belang van druk om markten open te krijgen voor Belgische producten. “België wordt op het vlak van voedselveiligheid en traceerbaarheid als top beschouwd, maar toch levert ons dat weinig toegang op tot nieuwe markten. Je zal zien, eens de Russische markt (die in 2014 werd afgesloten voor Europese landbouw- en voedingsproducten, nvdr) een opening vertoont voor Europees varkensvlees, zullen de Nederlanders en de Duitsers de eersten zijn om de export te hervatten. Wij zullen weer achterop hinken”, klonk het toen nog.

Bron: Belga / VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*