Lokaal, duurzaam en authentiek: dat is de Witte Eik in Mol

Ivan Dewit en Natalie Eykmans de Mol verkopen hun traditionele De Witte worstjes van duurzaam gekweekt en eerlijke seizoensgroenten. “We verbouwen onze groenten volgens de principes van de permacultuur”, zegt het echtpaar.

Een paar maanden geleden openden Ivan Dewit en Natalie Eykmans in Mol De Witte Eik . Het gaat om een winkel die een soort combinatie is van een slagerij en een kruidenierswinkel. “Voor ons gaat het om voeding aanbieden die teruggaat naar de oorsprong …. Alles wat we hier verkopen wordt op een traditionele en duurzame manier geproduceerd”, vertelt het koppel. ” Al ons vlees is bijvoorbeeld afkomstig van dieren die op de weide grazen, die nog genoeg tijd hebben om te leven en het juiste voedsel krijgen en niet met antibiotica worden behandeld. Kortom, ze kunnen opgroeien zonder stress. Dit heeft zeker een positief effect op de vleeskwaliteit. Ook produceren wij onze eigen charcuterie volgens eigen, traditionele recepten.

Groenten

Ivan en Natalie zijn ook protagonisten van hun duurzaam gekweekte groenten. “Zo verbouwen we onze groenten volgens de principes van de permacultuur. Onze groenten krijgen genoeg organisch materiaal en dus voldoende voedingsstoffen om goed te groeien”, zegt Natalie. “Natuurlijk volgen we de seizoenen. In onze winkel kunt u kleine en grote paketten groenten te kopen. Een grote verpakking bevat zes verschillende soorten groenten. We kweken alles zelf op eigen grond.

Uitbreiding van de veestapel

Ondertussen ontwikkelt het bedrijf zich geleidelijk aan. “Een paar weken geleden zijn onze eerste varkens in Mol aangekomen. We willen met hen fokken. Ook dromer we ervan om in de toekomst Herefordrunderen te kweken. Alle andere vlees dat we verwerken is ook afkomstig van de duurzame veehouderij. Zo is ons lamsvlees bijvoorbeeld afkomstig van de vzw Kemp. Naast vlees en groenten verkopen Ivan en Natalie ook andere traditionele voedingsmiddelen van lokale producenten, zoals Wolfskamer melkproducten in Geel en biologisch gebakken brood in Mol.

Wit Eik, Rozenberg 55, Mol. www.witteeik.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*