Van slachthuis naar fabriek voor vleesvervangers

De Nederlandse vleesverwerker Vion bouwt zijn slachterij in Leeuwarden om tot fabriek voor vleesvervangers. Waar de Friese locatie tot voor kort nog runderen tot vleesproducten verwerkte, moeten er vanaf komend voorjaar volledig plantaardige schnitzels en worstjes van de band rollen.

Ook in ons land verschijnen plantaardige vleesvervangers meer en meer in het straatbeeld. Na Kentucky Fried Chicken en McDonald’s gaat ook fastfoodketen Burger King plantaardige burgers aanbieden aan zijn klanten. Veel soorten ‘namaakvlees’ dus en die steeds groter wordende concurrentie heeft nu al gevolgen. Beyond Meat, een Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers, zag zijn beursaandeel kelderen. Analisten vrezen namelijk dat het merk last zal krijgen van meer concurrentie en hogere operationele kosten.

Grootschalig

In Nederland bouwt vleesverwerker Vion zijn slachthuis om naar een fabriek voor vleesvervangers. Het bedrijf maakte al vleesvervangers op kleinere schaal in het Gelderse Groenlo, maar met de verplaatsing van die activiteiten naar de veel grotere Leeuwardense vestiging, begint Vion aan grootschalige productie. “We hopen een graantje mee te pikken van de groeiende vraag naar vleesvervangers”, klinkt het. “We verwachten veel van de toename van zogeheten flexitariërs, die vlees niet volledig hebben afgezworen maar de consumptie ervan wel willen minderen.”

Aandeel Beyond Meat kent terugval

De aanbieders van vleesvervangers zijn met steeds meer en dat begint te wegen op sommige bedrijven. Het aandeel van Beyond Meat – een Amerikaans bedrijf dat zich als eerste op de beurs begaf – zag zijn aandeel stevig dalen. Het dook maar liefst 20 procent lager, tot het laagste peil sinds mei. Aanleiding van de forse val is de vrees voor meer concurrentie en hogere operationele kosten voor Beyond Meat. In juli stond het aandeel van Beyond Meat, toen nog een beurslieveling, op een piek van 234,90 dollar.

Vivera produceert voor Burger King

Het Nederlands bedrijf Vivera heeft dan beter voor elkaar. Het ontwikkelde twee plantaardige burgers voor de fastfoodketen Burger King: de Rebel Whopper en de Rebel Chicken King. Burger King wil die burgers nu in heel Europa aanbieden. Zweden kreeg de primeur, waar de burgers deze zomer al te proeven waren. Daarmee springt het bedrijf op dezelfde kar als Kentucky Fried Chicken en McDonald’s. “We streven ernaar om vleesvervangers te ontwikkelen die zo veel mogelijk op echt vlees lijken, zowel qua uiterlijk en smaak als textuur”, klinkt het nog bij Burger King.

Bron: VILT

Beeld: Pxhere

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*