
Waals minister van Landbouw Willy Borsus (MR) en de Waalse jagersverenigingen hebben een akkoord bereikt om de everzwijnpopulatie in het gewest gevoelig te verkleinen. Dat kondigt de minister aan na een onderhoud met het Waalse Agentschap Natuur en Bos. In 2018 werd een uitbraak van Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij de Waalse everzwijnenpopulatie. Bovendien brengen de dieren er ook ernstige schade toe aan landbouwgewassen.
Populatie terugdringen
Borsus’ voorganger René Collin (cdH) stelde vorig jaar al voor om de everzwijnpopulatie in het Waals gewest op twee jaar tijd met de helft terug te dringen. Er is een impact op de biodiversiteit, het herstel van bossen, de uitbraak van ziekten zoals de Afrikaanse varkenspest, maar de dieren bezorgen vooral landbouwers overlast. Net als in Vlaanderen worden ook in Wallonië heel wat landbouwgewassen vernield door everzwijnen. De boeren vroegen dan ook maatregelen om de populatie met maar liefst 80 procent terug te dringen.
Nieuwwe methodologie
Volgens Borsus heeft een percentage weinig zin zolang er geen betrouwbare cijfers zijn over de totale populatie everzwijnen in Wallonië. De minister wil dan ook een methodologie ontwikkelen om de dieren grondig te tellen. Dit jachtseizoen, dat deze maand is begonnen, vindt er al een eerste test plaats. Alle spelers zijn het erover eens dat de everzwijnpopulatie op termijn grondig moet worden teruggedrongen, en in bepaalde regio’s zelfs moet worden uitgeroeid. Eind december staat een nieuwe bijeenkomst gepland met alle betrokkenen.
Historiek
Afgelopen jachtseizoen 2018-2019 werden in Wallonië al meer dan 35.000 everzwijnen afgemaakt. Dat waren er 28 procent meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. Die stijging was vooral een gevolg van een te grote populatie en van de Afrikaanse varkenspest die in september 2018 werd vastgesteld in ons land. In de zones waar de Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld, beoogde toenmalig minister Collin zelfs een volledige uitroeiing van de populatie.
Bron: Vilt
Geef als eerste een reactie