
Een team van de biotechnici van Harvard heeft een belangrijke stap gezet in het produceren van gekweekt vlees. De onderzoekers kweekten met succes rund- en konijnenvlees op een eetbare gelatinebasis en creëerden voor het eerst een stof die met succes de textuur van natuurlijk vlees nabootst, volgens een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het npj Science of Food Journal.

Ingenieurs hebben jarenlang aan bio-ingenieursvlees geknutseld door stamcellen van dieren te nemen en ze te kweken en te vermenigvuldigen tot ze zich verdelen en nieuwe spierweefsels vormen.
Maar bij eerdere pogingen om milieuvriendelijk vlees te kweken vbleek het verkrijgen van de lange, draderige spiervezels waaruit het vlees bestaat moeilijk om na te bootsen.
Bij dit onderzoek gebruikte het Harvard team van een gebruikten het kermisvoedsel van de suikerspin om eetbare vezels van gelatine te verkrijgen met behulp van een soort roterend spinnewiel.. De vezels lijken op de “extracellulaire matrix” van natuurlijk weefsel – de “lijm” die het weefsel bindt. De konijnen- en koecellen zijn verankerd aan de gelatineachtige basis en groeien op dezelfde manier als echt vlees in lange en dunne stroken. Vergeleken met het weefsel van de natuurlijke konijnenspier zag het eiwit van het bio-ingenieursvlees er vrij gelijkaardig uit, hoewel de weefselverdeling van het vlees meer leek op die van verwerkt vlees zoals gemalen vlees dan op onbereid vlees, aldus de studie.
Hoe dicht zijn we bij het eten van laboratorium-vlees?
Er zijn nog steeds hindernissen om het vlees in de schappen van de supermarkten te krijgen. Ingenieurs zijn nog steeds bezig met het perfectioneren van de teelt van het vlees in grote hoeveelheden en het creëren van producten die de natuurlijke smaak en textuur van vlees nabootsen.
Publiek
Het proces is de antithese van het fastfoodmodel – één hamburger kan heel wat tijd vragen, denk maar aannegen weken. En ook al maakt het gebruik van dezelfde technologie die nodig is om organen te repareren, meer dan 80% van de mensen in een onderzoek zei dat ze geen vlees zouden eten dat in een laboratorium was bereid.
Groen
Maar het is een veel groenere methode van vleesproductie en -consumptie, die ertoe kan leiden dat er in de toekomst minder dieren zullen worden gefokt en geslacht.
Landbouw, bosbouw en menselijk landgebruik, waaronder de vleesproductie, waren volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2019 verantwoordelijk voor 44% van de methaanemissies tussen 2007 en 2016. Het fokken van minder slachtdieren kan een lichtere ecologische voetafdruk opleveren.
“De doelstellingen zijn voedingswaarde, smaak, textuur en betaalbare prijzen. Het doel op lange termijn is het verminderen van de ecologische voetafdruk van voedsel,” zei Kit Parker, senior studie auteur en Harvard professor in de bio-engineering en toegepaste fysica, in een verklaring.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator
Bron: CNN & Fleischwirtschaft
Geef als eerste een reactie