Gerecht wil bijkomend onderzoek in fipronil-zaak

De raadkamer in Antwerpen heeft zich donderdag nog niet kunnen buigen over het fipronil-dossier. Het parket wil een tiental partijen voor de rechtbank brengen, maar doordat er bijkomend onderzoek wordt gevraagd, moest de zaak voor onbepaalde tijd worden uitgesteld.

Leghennenhouders in Vlaanderen en nog meer van hun collega’s in Nederland werd onnoemelijk veel emotioneel en financieel leed toegebracht door de fipronil-crisis. Zij deden een beroep op de Nederlandse firma Chickfriend voor het reinigen en ontsmetten van hun stallen. Het resultaat was een geslaagde bestrijding van voor de kippen gevaarlijke bloedluizen, maar wat ze niet wisten was dat de firma het middel fipronil gebruikt. Dat zit volkomen legaal in de luizenbandjes voor honden, maar mag niet gebruikt worden bij productiedieren.

Insecticide fipronil

De fipronil-crisis van 2017 bracht de pluimveehouderij voor miljoenen schade toe. Het was een geval van economische fraude met gevolgen die niet zozeer de voedselveiligheid bedreigden – je zou onnoemelijk veel eieren per dag moeten eten voor een negatief gezondheidseffect –, maar wel het voortbestaan van leghennenbedrijven. Tientallen producenten in eigen land en meer dan 350 bedrijven in Nederland werden geblokkeerd nadat in eieren het insecticide fipronil was aangetroffen.

Poultry Vision vervalste etiketten

De oorzaak lag bij een nieuw middel van de Nederlandse firma Chickfriend om bloedluis bij pluimvee te bestrijden. Toeleverancier was de firma Poultry Vision uit Ravels, die het in Roemenië had aangekocht. De betrokkenen zouden geweten hebben dat het middel fipronil bevatte en hadden informatiefiches en etiketten vervalst om klanten te misleiden. De rechtszaak is in Antwerpen voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat het parket bijkomend onderzoek vraagt.

Twee miljoen kippen & 77 miljoen eieren

Heel wat pluimveebedrijven bleven in 2017 maandenlang geblokkeerd omdat het goedje erg moeilijk te verwijderen was en het kleinste spoor opnieuw tot vernietiging van de eieren zou leiden. Na een tijdje was het voor de producenten niet langer houdbaar om de dieren te blijven voederen en de eieren te vernietigen. Er zat niets anders op dan hennen die zichzelf nog niet terugverdiend hadden, vervroegd af te voeren. In ons land moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. Er volgde een gedeeltelijke compensatie van de geleden schade ter waarde van 22 miljoen euro op federaal niveau, 2,8 miljoen euro in Vlaanderen en 350.000 euro in Wallonië.

Bron: Belga / VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*