Onjuiste cijfers over vlees & het klimaat zijn niet nuttig!

Dairy Cows Farm Cow Agriculture Livestock Cattle

Goochelen met onjuiste cijfers. Niemand heeft er baat bij, maar toch gebeurt het volop. Vorige week was het de beurt aan de Amerikaans-Joodse auteur Jonathan Safoer. Hij hield een warm pleidooi om voor het welzijn van de aarde en in het belang van het klimaat geen vlees meer te eten. Waarom die fixatie op vlees, terwijl iedereen weet dat de werkelijke oorzaak de fossiele brandstoffen zijn (auto’s, lucthvaart, industrie …)

Het nieuwste boek van de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer over de klimaatkwestie schildert onze eetgewoontes af als dé klimaatzonde bij uitstek. In ‘De Afspraak’ op Canvas liet de auteur optekenen dat de belangrijkste klimaatactie voor een individu erin bestaat om minder vlees te eten. Volgens Safran Foer komt 33 procent van de broeikasgassen voort uit veeteelt, en is hij het niet die dat zegt maar komt dat cijfer van het IPCC-panel van klimaatwetenschappers. Pieter Boussemaere, docent Klimaat aan VIVES Hogeschool, is wellicht één van de weinige Vlamingen die de IPCC-rapporten effectief leest. “De werkelijke, door de wetenschap gehanteerde cijfers, zijn veel minder spectaculair dan de auteur ons doet geloven”, zet Boussemaere in Knack nogmaals in de verf dat niet vlees maar ons gebruik van fossiele brandstoffen aan de basis ligt van het klimaatprobleem.

In het meest recente IPCC-rapport zocht klimaatdocent Pieter Boussemaere naarstig naar het klimaataandeel van de veehouderij dat volgens de Amerikaanse schrijver Jonathan Safran Foer 33 procent zou bedragen. Of was het 51 procent? Want dat nog veel straffere cijfer poneerde de auteur van ‘Het klimaat zijn wij. De wereld redden begint bij het ontbijt’ tijdens zijn lezing in Leuven. Met een opiniestuk in Knack kant Boussemaere zich tegen de (bewust?) foutieve voorstelling van de realiteit.

Het recentste IPCC-rapport heeft het over 11 procent voor het jaar 2010 zodat de docent, zelf auteur van het boek ‘Tien klimaatacties die werken’, vreest dat de foute cijfers van Jonathan Safran Foer tot foute conclusies leiden, en zo de aandacht afleiden van de belangrijkste oorzaak en oplossing in de klimaatkwestie. “Maar liefst 70 tot 74 procent van de broeikasgassen die we dagelijks in de atmosfeer kegelen, is afkomstig van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Leve de fietsende vleeseter

 Landbouw staat in voor 10 tot 12 procent. De hoofdoorzaak van de klimaatopwarming vind je niet tussen je boterham tijdens het ontbijt. De fietsende vleeseter doet het op klimaatvlak nog altijd een stuk beter dan de autorijdende vegetariër.

Ook Veldverkenners, het publieksplatform van VILT, verdiepte zich in dit thema en wijdde er zijn meest recente publicaties aan. Want in al het geroep om het klimaatprobleem nu eindelijk aan te pakken, worden heel vaak holle slogans en halve waarheden verspreid. Maar als één ding intussen duidelijk is, dan is het wel dat er geen eenvoudige en eenduidige oplossingen bestaan voor het klimaatprobleem. Vandaar dat Veldverkenners nog eens alle feiten over klimaat en de rol van landbouw op een rijtje zetten. De nieuwe boekjes kan je integraal lezen op de website.

Lees het opiniestuk ‘Ook vegetarische romanschrijvers moeten zich aan de klimaatfeiten houden’ integraal op Knack.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*