Nieuwe biologische vers vleesleveringen bij Färm onder nieuwe naam Nu!

Eind augustus kondigde Färm, de coöperatie die elf winkels ten dienste van de biologische landbouw verenigt, de oprichting van een biologische vleestak aan. Onder de merknaam Nu! zal het de hele keten bestrijken, van boeren tot winkels, inclusief slachthuizen, verwerking en centrale logistiek. De verschillende partners zullen gebonden zijn aan specificaties die “veeleisender zijn dan het biologische label”, die rekening houden met de fokomstandigheden, de afwezigheid van nitrieten en het gebruik van lokaal veevoeder , enz.”

De groepering Nu! bestaat al, maar is voorbestemd om te groeien. Die filière brengt al drie producten uit de aangesloten boerderijen naar de Färm-winkels: varkensvlees, rundvlees en lamsvlees. De Groep van Biologische Varkensvleesproducenten in Wallonië is verantwoordelijk voor de varkenshouderij. “Het is van oudsher de eerste groep gecertificeerde biologische producenten in de regio”, legt Jean-David Couderc, adjunct-directeur van Färm, verantwoordelijk voor de activiteiten, uit. Ze groeperen zeventien boeren. We zijn met hen in zee gegaan omdat hun programma erg effectief bleek te zijn. Ze helpen elkaar door hun methoden, kostenanalyses en de marketing van hun producten met elkaar te delen. En over het algemeen werken we het liefst met groepen, omdat ze veel expertise en het voordeel van cijfers bieden.”.

Voor rundvlees en lammeren werkt de industrie samen met de Ferme des Hérin in Lesterny. Ze fokt Salers, een Cantal-runderras dat bekend staat om zijn kracht en kwaliteit, en ook Velay zwarten, een rustiek lamsras. Unab, de Nationale Unie van Belgische Agrobiologen, is ook bezig om de veefokkers samen te brengen in een nieuwe groep: na de oprichting van Unab, zal zij zich waarschijnlijk ook bij het project aansluiten.

Slachten

Tweede schakel in de keten, de slacht: Färm heeft twee slachthuizen gevalideerd, Roch4Meat (ex-liefhebbers) in Rochefort en het slachthuis van Charleroi, dat deel uitmaakt van de openbare sector en op kleine schaal actief is.

Voor de vleesverwerking is gekozen voor Bio-Hérin. “Het wordt gerund door Arnaud Hérin, Didier’s zoon, die de Ferme des Hérin runt”, zegt Couderc.
Andere winkels samenvoegen

De andere twee schakels verwijzen naar Färm: het logistiek centrum en de magazijnen. Maar de vaders van de sector kijken al verder dan dat: “We creëren een grotere coöperatie van winkels”, benadrukt de operationeel manager. Wij nodigen geïnteresseerde onafhankelijke winkels uit om zich bij ons aan te sluiten. Hoe meer van ons, hoe beter.”
“We hebben een nieuwe slogan aangenomen: ‘Laten we de wereld veranderen door te eten’. ” “

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*