
Het tekort aan varkensvlees in China verhoogt ook de prijs van varkensvlees in ons land. De oorzaak is nog steeds de Afrikaanse varkenspest. De gemiddelde prijs van geslacht varkensvlees in België- de belangrijkste prijsbarometer in de varkenssector – is sinds het begin van het jaar met bijna 60% gestegen, van iets meer dan 1 euro per kilogram tot ruim 1,6 euro. “Het is een goed voor de varkenshouders, maar het is geen gouden tijdperk voor onze boeren”, zegt Vanessa Saenen, woordvoerster van Boerenbond in De Standaard. “Het is eerder een een precair herstel.”
De stijging van de prijs van varkensvlees in ons land is mede het gevolg van gebeurtenissen in China. Afrikaanse varkenspest heeft het land daar hard getroffen. Vóór het uitbreken van de ziekte vertegenwoordigde China de helft van de wereldvarkenspopulatie. Volgens de laatste schattingen is de varkenspopulatie al met een derde of minstens 100 miljoen varkens afgenomen.
Geliefd in China
En dit blijft niet onopgemerkt in China. Varkensvlees is immers een bijzonder belangrijk ingrediënt in de lokale voeding. De Chinezen voelen het al in hun portemonnee. Sinds het begin van het jaar is de groothandelsprijs van varkensvlees met 70% gestegen. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het nu al 90 procent, schrijft de De Standaard. Het is te vrezen dat het einde van de prijsstijging nog niet in zicht is. Analisten sluiten verdere prijsstijgingen tot 40% aan het eind van het jaar niet uit. De Chinezen betalen nu al recordprijzen voor varkensvlees in de winkels.
Rantsoenering
Tegelijkertijd neemt de angst voor tekorten toe. In sommige regio’s is de rantsoenering al aan de gang. Volgens de Chinese vice-premier Hu Chunhua heeft het land dit jaar 10 miljoen ton zeer klein varkensvlees om zijn jaarlijkse consumptie te dekken, wat overeenkomt met een tekort van 120 miljoen varkens. De combinatie van hoge prijzen en de dreigende tekorten is steeds zorgwekkender voor de Chinese regering, omdat dit tot sociale onrust kan leiden. In sommige steden worden de prijzen al kunstmatig verlaagd door de overheidssteun.
Invoer zou verdubbelen in 2020?
De Chinese regering heeft nog steeds een voorraad varkensvlees. Het beschikt over een strategische reserve van bevroren vlees dat indien nodig op de markt kan worden gebracht. Op dit moment probeert China aan de vraag te voldoen door uit het buitenland te importeren. Sommige analisten verwachten dat de invoer zal verdubbelen van 2,1 tot 4,2 miljoen ton in 2020. Ter vergelijking: de internationale handel in varkensvlees bedraagt momenteel 8 miljoen ton.
Europa exporteert
Europa zal dit jaar en volgend jaar naar verwachting een groot deel van de extra Chinese invoer van varkensvlees voor zijn rekening nemen. De Europese export naar China is in de eerste helft van het jaar al met 54% gestegen. Het vlees kwam voornamelijk uit Spanje, Duitsland, Denemarken, Nederland en Frankrijk.
Bron: VILT/De Standaard
Geef als eerste een reactie