Rustig Offerfeest na verbod op onverdoofd slachten

Afgelopen zondag en maandag vierden moslims het eerste Offerfeest sinds er begin dit jaar een verbod werd ingesteld op onverdoofd slachten in Vlaanderen. Dat feest verliep bijzonder rustig.

De verplichte verdoofde slachting kon evenwel niet bij alle moslims op begrip rekenen. “Het verbod op ritueel slachten heeft de moslimgemeenschap dan ook niet aangezet om voor ‘diervriendelijke’ opties te kiezen, maar wel gedwongen om creatief om te springen met de nieuwe situatie. Het Offerfeest wordt nu geoutsourcet naar het buitenland”, stelt auteur en moslim Mohamed Ouaamari in een column in De Morgen.

Wallonië en Brussel

In Wallonië geldt het verbod op onverdoofd slachten pas van 1 september en in Brussel is verdoving nog niet verplicht. Maar in Vlaanderen is er sinds begin dit jaar dus een verbod op ritueel slachten. In slachthuizen en op tijdelijke slachtvloeren moeten de schapen voortaan eerst bedwelmd worden via elektronarcose. Hoewel dierenrechtenorganisatie GAIA stelt dat elektronarcose in overeenstemming is met de riten van de islam omdat het bloed van het dier blijft stromen en het hart blijft kloppen, blijven moslims toch voorstander van doding door een halssnede. Iets wat volgens GAIA dan weer veel dierenleed veroorzaakt.

Vlaanderen

De controle op de naleving van de verdoofde slachting tijdens het Offerfeest gebeurde door een inspecteur van de Vlaams dienst voor Dierenwelzijn. Zo ook op de tijdelijke slachtvloer in Londerzeel waar tijdens het afgelopen Offerfeest 600 schapen werden geslacht. “De moslims hebben het verbod met een zekere gelatenheid aanvaard. Ze zouden liever zonder verdoving willen slachten, maar als ze de voorschriften niet volgen, laat ik het slachten stilleggen”, getuigt de bevoegde inspecteur in Londerzeel in Het Nieuwsblad. “Alle onregelmatigheden worden vermeld in mijn verslag en dat kan een vergunning voor de tijdelijke slachtvloer volgend jaar hypothekeren.”

Outsourcen dan maar?

In zijn column in de morgen schrijft moslim Mohamed Ouaamari dat het Offerfeest dit jaar bijzonder rustig is verlopen. “Het traditionele protest van GAIA was nergens te bekennen”, stelt hij. Maar dat was niet de enige reden voor de stilte waarin het Offerfeest was gehuld. “Dit jaar was er geen grote vraag naar ritueel geslacht offervlees. Driekwart van de Vlaams-Marokkaanse gemeenschap is nog op vakantie in Marokko en viert het feest daar. In Marokko slacht iedereen gewoon onverdoofd thuis. De thuisblijvers kopen hun offerdier aan bij een slagerij die halal geslachte dieren uit Brussel, Nederland en zelfs Groot-Brittannië met koelwagens over de (taal)grens laat bollen.”

Buitenland

Volgens Ouaamari zijn moslims vooral op zoek naar creatieve manieren om met de nieuwe situatie om te springen. Het Offerfeest wordt in zijn ogen uitbesteed naar het buitenland. “Wie dankzij deze maatregel dierenleed uit de wereld wilde helpen, is niet verder geraakt dan het kleine Vlaanderen. Ben Weyts slaagde erin om Vlaamse schapen te redden, maar niemand die zich vandaag druk maakt over de dieren die over de grens worden gekeeld”, klinkt het scherp in zijn column.

Opnieuw heibel in 2024

Hij verwacht dat de nieuwe rust rond het Offerfeest nog zal voortduren tot 2024, dan valt het feest voor het eerst buiten de zomervakantie. “Dan zal de commotie jaarlijks recht evenredig stijgen met de vraag naar ritueel geslachte offerdieren. Dan krijgen we terug rechtszaken en protesten zoals vanouds”, meent hij.

Schapenhouders

Ook bij de Vlaamse schapenhouders klinkt gelijkaardige kritiek. “Moslims trekken nu naar Brussel of Wallonië om hun schapen te laten slachten. Dat is nadelig voor de Vlaamse schapenhouders. Straks worden onze dieren naar het buitenland gevoerd om ze daar onverdoofd te slachten en dan terug te brengen. We vrezen ook dat het aantal sluikslachtingen weer zal toenemen”, zegt André Callus, voorzitter van de Vlaamse Schapenhouderij. 

Bron: De Morgen/Het Nieuwsblad/VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*