Paardenvleesschandaal: Nederlander Jan Fasen opgepakt

Jan Fasen, een Nederlander die gezocht werd door Frankrijk omdat hij veroordeeld was in het schandaal over paardenvlees dat verkocht werd als rundvlees, is opgepakt in Spanje. Dat meldt de Guardia Civil.

Vleeshandelaar Jan Fasen is één van de vier mannen die in april in Parijs werden veroordeeld. Ze verkochten 500 ton paardenvlees aan een Franse producent van bereide maaltijden en beweerden dat het duurder rundvlees was. De diepvriesproducten werden in 13 Europese landen verdeeld door 28 verschillende bedrijven.

Paardenvlees in lasagne

Het schandaal barstte begin 2013 los in Groot-Brittannië. Toen ontdekten eerst de Britse en vervolgens ook de Franse autoriteiten resten van paardenvlees in kant-en-klare lasagne, die met rundvlees gemaakt zou zijn. Uit verder onderzoek zou blijken dat er paardenvlees werd verwerkt in 4,5 miljoen kant-en-klare maaltijden. Die zouden zijn verkocht aan nietsvermoedende consumenten in meerdere Europese landen. Voor de volksgezondheid waren er geen gevolgen, maar het vertrouwen van de consumenten werd wel geschaad.

Bij verstek veroordeeld: Jan Fasen

Begin dit jaar startte de rechtszaak tegen de verdachten in Frankrijk. “Jan Fasen, die bij verstek veroordeeld werd, is onlangs opgepakt in Calpe, bij Benidorm, aan de Middellandse Zee”, zo meldt de Spaanse Guardia Civil. De Audiencia Nacional, die bevoegd is voor overleveringen, moet nu beslissen of ze de overlevering aan Frankrijk aanvaardt.

Ook in Spanje was Jan Fasen actief

Jan Fasen moet terechtstaan voor een gelijkaardig schandaal dat in 2017 in Spanje werd ontdekt. Hij wordt ervan beschuldigd een bende geleid te hebben die in heel Europa paardenvlees verkocht dat niet geschikt was voor menselijke consumptie. In totaal zijn 65 personen opgepakt in de zaak, onder wie veehouders, slachthuiseigenaars en dierenartsen. De Nederlander was vrij op borg in afwachting van zijn proces in Spanje, zegt de Guardia Civil. Hij was in Nederland veroordeeld in 2012 in een vergelijkbare zaak.

Bron: Belga

1 Comment

  1. In deze Spaanse paarden affaire is Jan Fasen het slachtoffer geworden van niets ontziende Spaanse handelaren en veterinairs.
    In de rechtszaak die in September begint zou dit moeten blijken.
    Er kan geen enkel bewijs zijn tegen hem.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*