Straks geen dierentransport meer naar het Verenigd Koninkrijk?

Boris Johnson heeft laten doorschemeren dat hij de export van levende dieren na de Brexit kan verbieden als hij premier wordt. Tijdens een bijeenkomst in Kent eerder deze maand noemde Johnson de industrie een ‘echt vreselijke zaak voor dieren’, zo schrijft de Britse krant The Huffington Post.

Momenteel exporteert het Verenigd Koninkrijk levende dieren naar de Europese Unie om ze daar verder te fokken en te slachten. “Maar na de Brexit zouden we de exporteurs kunnen vertellen dat het niet langer mogelijk is om levende dieren in gevaar en verwarring te brengen over zeer lange afstanden”, aldus Johnson. “Sommigen van hen gaan van Schotland naar Spanje en dan naar Afrika.”

Vooral schapen

Boris Johnson vertelde op een bijeenkomst in Kent dat de huidige Brexit-regeling van het transport van levende dieren, één van de redenen van zijn ontslag uit het kabinet is. Een rapport dat vorige maand gepubliceerd werd in het Verenigd Koninkrijk (VK) toonde aan dat in 2016 483.859 schapen, 42.515 runderen, 10.615 varkens en 1.198 geiten uit het VK naar EU-landen zijn geëxporteerd. Alles samen voor zo’n 1,6 miljard pond. De opmerkingen van Boris Johnson kunnen op weinig bijval rekenen bij de landbouworganisaties.

Boeren pleiten voor het verder zetten van overzeese handel

Schapenboer Frank Langrish, afgevaardigde van de National Farmers Union (NFU) noemt de opmerkingen van Boris Johnson ‘volledig politiek’. “Boris Johnson heeft geen verstand van de landbouw. Hij heeft geen idee wat er in werkelijkheid gebeurt. Landbouwdieren moeten al langere afstanden afleggen in het VK omdat veel kleine slachthuizen al gesloten zijn. Wij zijn een eilandnatie en we vertrouwen op overzeese handel. Eventuele beperkingen zouden de waarde van onze dieren doen dalen.”

Expport levende dieren staat voor een derde van het inkomen

Ook de Ulster Farmers Union (UFU) waarschuwde eerder al dat het verbieden van de export van levende dieren ‘volledig onwerkbaar’ zou zijn voor de Noord-Ierse landbouwindustrie. “Het is van vitaal belang dat Noord-Ierland na de Brexit toegang blijft houden tot de overzeese markten, wijzigingen in de huidige handelsniveaus zouden een aanzienlijke impact hebben.” Ook de Farmers Union of Wales (FUW) is helder: “De export van levende dieren is momenteel goed voor ongeveer een derde van de lamsverkopen in het Verenigd Koninkrijk en is een essentiële reddingslijn voor de schapenhouders in Wales.”

Boris Johnson is favoriet om Jeremy Hunt te verslaan en Theresa May te vervangen als premier. Op 23 juli wordt bekend gemaakt wie de strijd om Downing Street nummer 10 wint.

Bron: Farmers Weekly/Volt

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*