Geen nieuwe varkenspest besmettingen meer de laatste week

Voor de eerste keer sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in ons land, kennen we een week zonder nieuwe besmettingen onder de populatie wilde zwijnen. Dat bleek uit het laatste rapport aan de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Sinds half mei was het totale aantal besmette dieren al relatief laag. In juni werden slechts acht geïnfecteerde wilde zwijnen gevonden – de laagste maandelijkse score sinds het virus werd ontdekt. In de week van 2 juli tot 9 juli werden helemaal geen nieuwe besmette dieren ontdekt.

Goed nieuws over de Afrikaanse varkenspest. Begin deze maand werden er geen nieuwe besmettingen met het virus ontdekt, zo blijkt uit een rapport van ons land aan de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Het totaal aantal geïnfecteerde wilde zwijnen in België blijft dus steken op 824. Daarvan werden er 799 dood gevonden in het bos en werden er 25 dood geschoten.

Resterende populatie in binneste zone zal worden afgemaakt

België kondigde onlangs aan dat het de resterende wilde zwijnen in de binnenste zone van het besmette gebied gaat afschieten. Daarmee volgt ons land het EU-beleid om het virus zo veel mogelijk in één zone geconcentreerd te houden. Van zodra het virus minder slachtoffers maakt – zoals nu het geval lijkt – wordt de resterende populatie in die zone doodgeschoten om te voorkomen dat het virus gastheren kan vinden en zich kan verspreiden.

Een vergelijkbare aanpak bleek succesvol in de Tsjechië, waar het virus, net als in België, alleen werd aangetroffen in de populatie wilde zwijnen. In totaal stierven er 230 wilde zwijnen tussen juni 2017 en april 2018 in de provincie Zlín. Op 28 februari dit jaar verklaarde de Europese Commissie dat Tsjechië opnieuw vrij is van het virus.

Beperkt tot Luxemburg

Op dit moment is februari de slechtste maand voor België met in totaal 217 besmette dieren, gevolgd door oktober (139) en januari (121). De meeste dieren werden gevonden in de omgeving van Tintigny (223), gevolgd door Meix-devant-Virton (192) en Étalle (129). Het virus werd nooit op een varkensbedrijf aangetroffen en is ook nooit Frankrijk, Luxemburg of Duitsland binnengekomen.

Bron: PigProgress / VILT

Beeld: Henri van Vliet

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*