

Dankzij zijn inzet, wilskracht en gedrevenheid heeft slager Louis Van Wiele – amper 20 – van zijn ouders Filip en Peggy Van Wiele-De Roo ‘carte blanche ‘ gekregen, om de tweede vestiging van de keurslagerij te leiden en uit te bouwen in het centrum van De Pinte.
Foto voorgevel: De brede automatische toegangsdeur met twee vensters in spiegelglas laat geen inkijk toe.
Plaats en product

De 20-jarige Louis Van Wiele, vormt de derde generatie slagers in zijn familie. Eerst waren er zijn grootouders langs moederszijde, die 28 jaar lang een slagerij aan de Meulestede in Gent, uitbaatten.
De ouders van Louis, Filip en Peggy, startten 25 jaar geleden een slagerij in Afsnee, die zij later ruilden voor een strategisch beter gelegen pand in Sint-Denijs-Westrem.
Voor hun oudste zoon hadden de ouders eerst een ander parcours in gedachten. Als hij zijn ASO-richting zou afwerken, dan kon hij later nog altijd voor een slagersopleiding kiezen, meenden ze.
Maar na twee jaar ASO, hield Louis het voor bekeken en koos hij resoluut voor een slagersopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij voltooide zijn studies met een zevende specialisatiejaar traiteur. In de weekends en tijdens de vakanties hielp Louis in de ouderlijke slagerij. Hij kreeg ook de kans om ervaring op te doen in een supermarkt in Lochristi.
Toen twee slagers stopten in De Pinte en één in deelgemeente Zevergem, bleven nog twee slagers over voor 10.700 inwoners.
Peggy en Filip zagen hun kans schoon om hun tweede keurslagerij te vestigen in een huurpand aan de Baron De Gieylaan, in hartje De Pinte.
De eerste twee weken na de opening in oktober vorig jaar, zagen we Peggy en Filip nog inspringen, maar nu is Louis met zijn vast team verantwoordelijk voor de verkoop en voor bepaalde fabricaties in eigen atelier voor beide winkels.
Doorgaans geldt voor de nieuwe generatie een mooi uitgestippeld parcours in de onderneming. Wat zijn de groeiplannen van deze jonge wolf?
Louis: “Uiteraard zijn mijn ouders nog altijd de spil van de twee zaken in hun BVBA. Ik heb zelf aangegeven – na veel voorbereiding en overleg- wanneer ik mij klaar voelde om de nieuwe winkel in De Pinte te starten. Ik heb na mijn studies nog een jaar uitstel gevraagd aan mijn ouders om in een andere onderneming ervaring op te doen.
Ik vind het belangrijk mij goed te voelen bij elke stap en alle opties open te houden. Van een opgelegd traject is gelukkig geen sprake.
Mijn ouders zijn veertigers en nog lang niet van plan om te stoppen. Maar zij zijn wel bedrijfsrealistisch genoeg om in te zien dat twee filialen beheren als koppel met een beperkt aantal medewerkers moeilijk haalbaar is.
Zij hebben ook altijd veel belang gehecht om medewerkers, klanten en leveranciers met respect te behandelen in de omgang. Van kleinsaf heb ik gezien dat enkel met hard werken iets te bereiken valt.
Het ligt in mijn lijn om zo snel mogelijk op eigen benen te staan en de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.
Zo leg ik mij volgende maand toe op de boekhouding en op de marketing.
Op termijn zou ik investeren in machines, die voor beide filialen nuttig zijn.
Zo maken we hier al schepsalades, brochettes, vogelnestjes, gyros en panklare gerechten. Dat ontlast deels de werkzaamheden in Sint-Denijs-Westrem, waar de werkplaatsen compacter zijn dan hier.
De traiteurgerechten zijn het stokpaardje van mijn vader en die zal hij nog wel een tijdje in Sint-Denijs-Westrem maken”, suggereert Louis.
Zijn er verschillen in aankoopgedrag tussen de twee buurgemeenten?
Louis: “Ja, maar dat komt doordat Sint-Denijs-Westrem een slagerij is met versmarkt in groenten, fruit, belegde broodjes, zuivel, melk, drank en wijn. In De Pinte concentreren wij ons op vers vlees, vleeswaren, schepsalades, panklare gerechten, traiteurgerechten en kaas.
Dankzij het eerder traditionele aankoopgedrag verkoop ik meer braadworsten en gehakt dan mijn ouders. Ik heb de indruk dat er nog veel gekookt wordt in De Pinte, want wij verkopen meer vers vlees dan bereide gerechten. Onze specialiteiten zijn panklare gerechten, huisbereid stoofvlees en vol-au-vent.”
Is het vleesaanbod op beide plaatsen identiek?
Louis: “ Ja. Rundvlees Belgisch Witblauw komt uitgebeend binnen, halve varkens en kalfsvlees benen we zelf uit. Varkensvlees is van Duroc d’Olives. Soms leggen we Argentijnse steak voor, maar gerijpt rundvlees bieden we niet aan.
Op de vroegere locatie van mijn ouders, ontwikkelden ze een Afsneeburger: varkens-rundsgehakt met ajuintjes. In De Pinte lanceerden we een Pinteburger, die bestaat uit kaas, mosterd en varkens-rundsgehakt.”
Personeel
Louis heeft een slager in dienst, twee vaste verkoopsters, drie jobstudenten en een flexi-jobber.
Prijs en promotie

Aan marketing werd er nog te weinig aandacht besteed, zegt Louis.
Twee maanden voor de opening in oktober, werden er stickers op de twee vensters gekleefd met de naam van Louis om de opening aan te kondigen. Daarna kwam er via sociale media een oproep om langs te komen tijdens het openingsweekend. Een hapje en een drank waren voorzien.
Binnenkort worden er flyers uitgedeeld in de omliggende gemeenten.
Een website is in de maak en Facebook zal ook meer aangesproken worden om acties en promoties aan te kondigen.
Om in het straatbeeld beter op te vallen, komen er luifels aan de ramen en ledverlichting op de gevel.
De prijzen en de promoties zijn in beide winkels dezelfde.
Presentatie
In de trend van de tijd koos Louis voor strak zwart en wit. De witte en zwarte muur laten de gedroogde hammen en droge worsten mooi uitkomen. De koeltoonbank meet bijna 9 meter. De twee wandkoelingen en rekken zorgen voor bijkomende presentatieruimte voor vleeswaren, conserven, sauzen, oliën, soepen en diepvries.
De breed aangelegde voetpaden verruimen het parcours naar de slagerij. Parkingplaatsen zijn op straat.
Winkelinrichter Integral uit Eeklo heeft het hele proces en de algemene coördinatie van concept, ontwerp tot productie en plaatsing volledig uitgevoerd, met respect voor alle wensen van de klant.
Keurslagerij Louis, Louis Van Wiele, Baron de Gieylaan 37, 9840 De Pinte, Tel. 09/ 310 60 69, E-mail: louis.van.wiele@telenet.be
Auteur en foto’s: Emilia Van Eynde
Geef als eerste een reactie