Canada mag geen vlees meer leveren aan China

China heeft Canada gevraagd om de uitvoer van Canadees vlees naar zijn grondgebied onmiddellijk stop te zetten. De vraag volgt op de ontdekking van valse uitvoercertificaten.

Half juni hadden de Chinese autoriteiten al de invoer van varkensvlees van een Canadees bedrijf verboden omdat er een in China verboden product zou zijn aangetroffen. Nu gaat de deur dus helemaal dicht voor Canadees vlees vanwege een probleem met de certificaten op de betrokken partij met ractopamine behandeld varkensvlees.

Ractopamine

Volgens een verklaring van de Chinese ambassade bleek een partij varkensvlees uit Canada residuen van ractopamine te bevatten, een ‘spiergeneesmiddel’ dat de groei van varkens versnelt. Het product is verboden in China, Rusland en EU-landen, maar is goedgekeurd voor gebruik in de VS en Canada. “Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de officiële veterinaire gezondheidscertificaten die waren bijgevoegd bij de partij varkensvlees, vals waren”, aldus de ambassade. De invoer van varkensvlees uit Canada werd vervolgens stopgezet in afwachting van een onderzoek aan Canadese zijde.

Politiek probleem?

De beslissing komt aan de vooravond van de G20-leiderstop in Japan, die leiders van de toonaangevende 20 industriële en ontwikkelingslanden samenbrengt, waaronder Canada, China en de VS. “Conservatieven weten dat Canadese boeren vlees van de hoogste kwaliteit ter wereld produceren, en alle beweringen van de Chinese regering dat het tegendeel is, zijn zowel onjuist als ongegrond,” reageerde de Canadese, conservatieve landbouwcriticus Luc Berthold in een verklaring. “Het is duidelijk dat dit geen kwestie is van voedselveiligheid, maar een politiek probleem veroorzaakt door de incompetentie en zwakte van Justin Trudeau op het wereldtoneel.”

Voedselinspectie ontkent het probleem

De Canadese voedselinspectie zegt dat er al maatregelen genomen zijn om het probleem op te lossen. “Wij willen verder met de sector en de Chinese autoriteiten samenwerken”, verzekerde de Canadese minister van Landbouw Marie-Claude Bibeau.

Bron: Belga / CBC News

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*