EU regelt dispuut met VS over import van rundvlees

chef preparing raw steak

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een oud geschil over de import van hormonenvrij rundvlees geregeld. De deal moet helpen om de bredere handelsgesprekken met Washington in de goede richting te duwen. Het totale volume aan ingevoerd rundvlees wijzigt niet, net zomin als het verbod op hormonenvlees. Washington krijgt wel de garantie dat de Amerikaanse vleesindustrie tot 35.000 ton van de Europese importquota voor rundvlees mag invullen. Tot dusver komt die import vooral uit andere (Zuid-Amerikaanse) landen.

Het geschil gaat terug tot 1998, toen de Europese Unie de import verbood van rundvlees dat afkomstig was van dieren die behandeld waren met groeihormonen. Met het fiat van de Wereldhandelsorganisatie namen de VS een jaar later tegenmaatregelen. Tien jaar geleden bereikte beide partijen een compromis, waarbij Washington de sancties liet vallen en de EU haar markt opende voor een bepaald quotum buitenlands rundvlees “van hoge kwaliteit”. Het veto op hormonenvlees bleef wel behouden.

Quotum

Dat quotum voor hormonenvrij rundvlees werd tot frustratie van de Amerikanen vooral ingevuld door andere producenten. De Verenigde Staten dreigden er drie jaar geleden mee om de sancties van 1999 terug in te voeren. Met dit akkoord heeft Washington nu de garantie dat een deel van het quotum voor Amerikaanse producenten gereserveerd wordt. Het geeft concreet uitvoering aan de één jaar oude engagementsverklaring van president Donald Trump en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Zij spraken vorige zomer af om de handel te intensiveren. Sindsdien voert Europa bijvoorbeeld meer soja in uit Noord-Amerika.

Tot 35 000 ton rundvlees uit de VS

In het eerste jaar wordt van start gegaan met 18.500 ton Amerikaans rundvlees, en dat wordt over een periode van zeven jaar gradueel opgetrokken tot 35.000 ton vlees afkomstig van runderen die niet met groeihormonen behandeld werden. De rest van het 45.000 ton grote quotum gaat naar andere landen die rundvlees exporteren naar Europa: Uruguay, Australië en Argentinië. “Met deze stap bevestigen we ons engagement om een nieuwe fase in onze relaties met de Verenigde Staten tot stand te brengen”, verklaart eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan.

Bron: Belga / VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*