Meer gevallen van solitaire lintworm door sushi

Norwegia Roll Salmon Sushi at Million Dollar Japanese Restaurant, Jakarta, Indonesia.

Steeds meer patiënten komen naar de eerste hulp met buikpijn, diarree, misselijkheid, vermoeidheid en hoge koorts. Een gemeenschappelijk punt verbindt al deze patiënten, het zijn sushi fans. Blijkbaar verborgen de rauwe vissen in hun favoriete Japanse voedse een vervelende parasiet, de lintworm.

“De lintworm is in Europa meest bekend voor zijn aanwezigheid in vlees. Maar met de trend naar sushi en rauw voedsel zien we steeds meer gevallen van lintwormen die gerelateerd zijn aan vis. In de praktijk wordt deze witte larve op zee geconsumeerd door vissen die op hun beurt tijdens de maaltijd door de mens worden geconsumeerd. Het vestigt zich dan in de darm en groeit geleidelijk aan. Het kan dus gaan van enkele centimeters lang tot meer dan 20 meter lang”, zegt Nicolas, een huisarts.

+10% in Europa

“Symptomen die vaak voorkomen zijn maagpijn, misselijkheid…. De patiënt kan dus enkele maanden of jaren leven zonder dat hij zich het bestaan van de parasiet realiseert. Alleen de stukken van die laatste in de stoelgang kunnen het probleem melden. Een eenvoudige dosis medicatie is genoeg om de parasiet te doden en vervolgens op natuurlijke wijze te evacueren”, vervolgt hij.

Hoewel lintworm in Japan een veel voorkomende oorzaak van ziekten is geworden, neemt het aantal gevallen in Europa toe. “Hoewel deze diagnose tien jaar geleden nog totaal onbestaand was, wordt geschat dat er de laatste twee jaar 10% meer patiënten zijn geweest”, zegt een andere arts. Terwijl in België minder dan een dozijn gevallen officieel zijn gediagnosticeerd, hebben Frankrijk, Nederland en Spanje al gezondheidswaarschuwingen afgekondigd. Bij onze zuiderburen, bijvoorbeeld, zijn in twee jaar tijd 7 gevallen van vislintworm gemeld door het Universitair Ziekenhuis van Rennes.

Oplossingen voor het probleem

Om dit te voorkomen – als je zelf sushi maakt – is het raadzaam om de vis direct na aankoop te legen, in te vriezen gedurende minstens 7 dagen in een diepvriezer en deze in dunne plakjes te snijden in plaats van blokjes bij het bereiden van de maaltijd.

Sudinfo

Vertaald met www.DeepL.com/Translator

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*