EU-burgerinitiatief ijvert voor verbod op kooien

Een Europees burgerinitiatief heeft één miljoen handtekeningen verzameld waarmee het een verbod op het houden van landbouwdieren in kooien op de Europese agenda wil plaatsen. Het initiatief, dat de naam #EndTheCageAge heeft gekregen, is gelanceerd door meer dan 170 dierenrechten- en milieuorganisaties uit heel Europa. Hoewel er nu al genoeg handtekeningen zijn om naar de Europese Commissie te stappen wil het burgerinitiatief nog even doorgaan met het inzamelen ervan om zeker te zijn dat het voldoende geldige handtekeningen heeft.

“Meer dan 300 miljoen landbouwdieren in heel Europa zitten opgesloten in kooien. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er een eind komt aan hun lijden. Onderteken nu het ‘End the Cage Age’-burgerinitiatief”, zo trachten de initiatiefnemers mensen aan te moedigen om de petitie te ondertekenen. Elk van de 170 deelnemende organisaties heeft een gelijkaardige oproep op zijn website staan. In België zijn dat GAIA, Compassion in World Farming, Sans Collier en Venizi. Volgens hen leven miljoenen dieren in een nachtmerrie doordat ze hun leven slijten in kleine, kale kooien. “Daardoor lijden de dieren ernstig: ze hebben amper bewegingsruimte en ze kunnen hun natuurlijke gedrag niet uiten noch ontplooien. Een leven in een kooi is geen dierwaardig bestaan”, zo klinkt het.

Nog even wachten

Hoewel vandaag al meer dan één miljoen handtekeningen zijn verzameld, loopt de petitie nog even door. Volgens de initiatiefnemers wordt er gemikt op zo’n 1,3 miljoen handtekening zodat mogelijke ongeldige handtekeningen geen roet in het eten kunnen gooien. Europa checkt immers grondig of elke handtekening ook van een bestaande persoon is. Het Europees Burgerinitiatief is een officieel erkende megapetitie waarmee burgers op een unieke manier invloed kunnen uitoefenen op de Europese besluitvorming. Zodra één miljoen handtekeningen zijn verzameld en ook minstens in zeven landen een bepaald minimum is bereikt, moet de Europese Commissie beslissen of ze gevolg gaat geven aan het burgerinitiatief en het verbod op kooien in de veehouderij op de Europese agenda gaat plaatsen.

EU-normen reeds strengste ter wereld

Vandaag behoren de Europese normen op het vlak van dierenwelzijn al tot de strengste ter wereld. Zo koppelt het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) landbouwsteun aan minimumniveaus van dierenwelzijn. Sinds 2012 is het bijvoorbeeld verboden om legkippen te houden in batterijkooien. En sinds 2013 mogen drachtige zeugen niet meer in individuele hokken zitten, maar moeten ze in groep gehuisvest worden zodat de dieren meer beweging en ruimte en meer natuurlijke sociale interactie hebben.

Bron: VILT/Gazet van Antwerpen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*