Actievoerders Boxtel houden het rustig in Vlaanderen

Veertien dierenactivisten hebben in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 mei geprotesteerd aan de firma Van-O-Bel in Sint-Eloois-Vijve. De kippenslachterij in de Transvaalstraat werd geviseerd door de dierenactivisten van The Save Movement omdat ze wekelijks honderdduizenden kippen slachten. In tegenstelling tot vorige week, toen dezelfde groep actie voerde in het Nederlandse Boxtel, verliep het protest in Waregem rustig. De actievoerders werden zelfs verwelkomd door de bedrijfsdierenarts en de politie.

Dierenleed tonen

Gewapend met fototoestellen hebben zo’n veertien dierenactivisten maandagnacht de terreinen van Van-O-Bel bezet. Ze hielden halt bij de kippen die in vrachtwagens werden aangevoerd. “We bewijzen de dieren een laatste eer door hen compassie en liefde te geven”, klonk het. “Daarnaast willen we consumenten de laatste schakel tonen, door foto’s en video’s van de dieren op sociale media te zetten. We willen de dieren een gezicht geven en tonen dat ze net als wij individuen zijn die niet moeten lijden of doodgaan”, zegt activist Micha. Samen met een groep liefhebbers zet hij zich in zijn vrije tijd in voor dierenwelzijn.

Gecoördineerde actie

In tegenstelling tot vorige week, toen dezelfde groep actie voerde in het Nederlandse Boxtel, verliep het protest in Waregem rustig. “We wisten vooraf ook goed wat we mochten verwachten”, zegt Inge Vankeirsbilck, de dierenarts bij Van-O-Bel. “Ook de politie en het stadsbestuur waren op de hoogte. Met alle partijen samen hebben we goede afspraken gemaakt. We hadden op onze bedrijfsterreinen een plek voorzien waar die mensen op een veilige manier hun actie konden voeren. De politie liet de truckers telkens vijf minuutjes halt houden zodat de activisten de foto’ s konden nemen die ze wilden.”

Directie heeft respect voor hun mening

Een specifieke reden waarom de organisatie Van-O-Bel uitpikte, is er niet. “We proberen zo veel mogelijk slachthuizen te bereiken en dit is met 900.000 kippen per week een van de grootste in mijn buurt. We doen ook varken- en kippenslachthuizen in Ruiselede, Torhout, Luik en Anderlecht aan. En er volgen er nog meer.” Van-O-Bel protesteerde niet tegen de actie gericht tegen dierenconsumptie. “Iedereen heeft recht op zijn vrije mening”, reageerde het slachthuis. “Die activisten zijn voor veganisme, wij staan aan de andere kant. We hebben respect voor die verschillende meningen, zeker als het respectvol gebeurt.”

Bron: Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*