
Tot die conclusie komt Dieter De Cleene, auteur bij het populaire wetenschapsmagazine Eos. Naar aanleiding van de plannen van Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts om een label voor diervriendelijk vlees in het leven te roepen, zocht hij uit of vlees eten zonder dierenleed op je geweten te hebben, wel kan. In theorie wel, maar in de praktijk zou een fijn leven moeilijk samen gaan met economisch rendement. “Dierenwelzijn laten primeren, is de snelste manier om failliet te gaan”, reageert Stef Aerts, expert dierenwelzijn en ethiek aan de KU Leuven en de Odisee Hogeschool.
Kan je ‘diervriendelijk vlees’ eten? Met die vraag ging Dieter De Cleene, auteur bij Eos magazine, aan de slag. “Leed zit vandaag nog te vaak in het systeem ingebakken”, zegt Stef Aerts, expert dierenwelzijn en ethiek aan de KU Leuven en de Odisee Hogeschool. “Dat is niet verwonderlijk. Dierenwelzijn is in de veehouderij geen prioriteit, maar één van de factoren waarmee je rekening moet houden, en die je moet verzoenen met economisch rendement.”
En dat leed zit volgens De Cleene doorheen het hele melk-, ei-, en vleesproductieproces verweven. “Alles begint met de dieren zelf”, klinkt het. “In de rassenveredeling ligt al enkele decennia lang de klemtoon op rendement. De productie en de efficiëntie moeten steeds hoger. Dat levert goedkopere producten op, en minder milieubelasting. Maar voor de dieren zelf kleven er nadelen aan die krachttoer.”
Slachten
Ook de huisvesting en slachting van kippen, koeien en varkens wordt onder de loep genomen. “Beelden van wantoestanden kun je in elk slachthuis maken”, zegt Stef Aerts. “Maar in het ene slachthuis zal je maar twee dagen nodig hebben om genoeg materiaal te verzamelen, in het andere twee jaar. Toch een relevant verschil.” Ook bio komt aan bod in het artikel, maar lijkt volgens De Cleene niet veel beter te scoren op het vlak van dierenwelzijn.
Dierenwelzijn in al zijn consequenties?
“Hoe goed de bedoelingen ook zijn, geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven consequent de kaart van het dier te trekken”, klinkt het. “De garantie dat je als vleesetende consument géén leed op je geweten hebt, heb je nooit. Het diervriendelijkste vlees is nog steeds het vlees dat je niet eet.”
Het volledige artikel vind je hier.
Bron: Eos Wetenschap
Geef als eerste een reactie