Varkensmarkt staat of valt dit jaar met vraag uit China

2019 was voor varkenshouders begonnen zoals het jaar voordien: niet goed, maar een iets krapper aanbod en meer vraag vanuit China doen de prijzen aantrekken. In zijn marktvooruitblik voorspelt de Europese Commissie dan ook beterschap wat de prijsvorming betreft. De varkensvleesproductie in de EU zou stabiel blijven hoewel de zeugenstapel vorig jaar met 3 procent kromp. Dat fenomeen deed zich vooral voor in Polen (-18%), Roemenië (-9%), Nederland (-9%) en Duitsland (-4%). Daardoor kan Spanje marktaandeel in export winnen want hun zeugenstapel werd in 2018 met 2 procent uitgebreid, en de varkensvleesproductie zelfs met 5 procent.

Van vloek tot zegen, zo zou je de verspreiding van Afrikaanse varkenspest kunnen omschrijven. In EU-lidstaten waar het virus voorkomt, verstoorde dat de prijsvorming. Dat is zelfs het geval bij een besmetting die beperkt blijft tot zieke everzwijnen in de bossen, zoals in België. Dankzij strenge bioveiligheidsmaatregelen blijven alle varkensbedrijven in Vlaanderen en Wallonië gevrijwaard. In China kan men niet voorkomen dat wilde zwijnen gedomesticeerde varkens aansteken, en net dat blijkt nu de redding voor de varkensmarkt. In zijn marktvooruitblik voor 2019 schrijft de Europese Commissie: “De prijzen stijgen door een iets kleiner aanbod dan in 2018 – toen steeg de varkensvleesproductie met 2 procent in de EU – en meer exportmogelijkheden, in het bijzonder naar China.”

Productie

Vorig jaar daalde de zeugenstapel in Europa met 3 procent omdat de vermeerderingstak kromp in belangrijke productielanden als Polen, Roemenië, Nederland en Duitsland. In Spanje bleef de varkenssector ondanks de moeilijke prijsvorming uitbreiden, wat hen extra marktaandeel in export opleverde. De Commissie voorziet dit jaar een stabiele productie, al houdt ze een slag om de arm want de marktstemming staat of valt met de vraag vanuit China die momenteel toeneemt. Vorig jaar gebeurde het omgekeerde, en kromp de export naar de belangrijke afzetmarkten China (-8%) en Hong Kong (-43%).

Significante stijging uit Azië

Vooral het vijfde kwartier dat anders zo geliefd is in Azië vond vorig jaar minder gemakkelijk kopers (-6%). In totaal steeg het exportvolume (+1%, in waarde -7%) wel in vergelijking met 2017, en de Commissie verwacht dat we dit jaar een meer significante stijging (+9%) zullen zien. Vorig jaar importeerde China ondanks de terugval in volume meer dan 60 procent van het varkensvlees uit Europa. Onze belangrijkste concurrenten daar zijn nu de Brazilianen aangezien Amerikaanse exporteurs in de klappen van het door president Donald Trump uitgelokte handelsconflict delen.

Meer info: Short-term outlook for EU agricultural markets

Bron: VILT

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*