EU-eiersector bedreigd

EU-eisen welzijn, milieu en voedselveiligheid voor eierproducenten geven 16% hogere productiekosten.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) naar de concurrentiepositie van de Europese eiersector, dat 14 mei werd gepubliceerd. WEcR verrichtte dit onderzoek in opdracht van Euwep, de Europese brancheorganisatie van eierpakstations, eierhandelaren en eierverwerkers.

De Europese eiersector wordt ernstig bedreigd zonder invoerheffingen.

Vooral de dierenwelzijnseisen zorgen voor een hogere kostprijs in de EU. In het bijzonder de extra ruimte waarover dieren moeten kunnen beschikken. In Argentinië, India en Oekraïne – belangrijke productielanden – is geen wetgeving inzake dierenwelzijn.

Invoerheffingen zijn noodzakelijk voor redding EU-sector

Daar worden kippen gehuisvest in een traditionele kooi met 350 tot 400 cm2 per kip. In de EU moeten kippen minimaal gehouden worden in verrijkte kooien met gemiddeld minstens 750 cm2 ruimte per kip.

Concurrentie niet EU-landen grote bedreiging

Importheffingen beschermen de eiersector in de EU tegen grote invoerhoeveelheden uit derde landen. Maar als onderhandelingen met niet-EU-landen resulteren in het verlagen of opheffen van invoerheffingen, is de concurrentie van niet-EU-landen een grote bedreiging voor Europese eierproducenten. Zowel voor eieren in schaal, als en vooral voor eipoeders, betoogt de Euwep.

Die organisatie wil de uitkomsten van de WEcR-studie gebruiken om bij de Europese Commissie het belang van importheffingen te benadrukken. Clara Hagen, secretaris-generaal van Euwep, noemt Oekraïne als voorbeeld.

Oekraïne mag met een quotum eieren en eiproducten heffingsvrij in de EU importeren en hangt zo Europese producenten steeds dichter in de nek

Dat land mag met een quotum eieren en eiproducten heffingsvrij in de EU importeren en hangt zo Europese producenten ‘steeds dichter in de nek’. “Die import heeft een prijsdrukkend effect. En dat is nadelig voor de Europese eierproducenten”, aldus Hagen.

In een scenario met 50% lagere importheffingen kunnen Oekraïne en de VS heel-eipoeder tegen een lagere prijs in de EU aanbieden dan Europese producenten. Gecombineerd met een 10% lagere wisselkoers ontstaat een nog ongunstiger scenario, want dan hebben alle niet-EU-landen een aanzienlijk lagere aanbiedingsprijs van heel-eipoeders dan de gemiddelde EU-producenten.

Zwarte toekomstscenario’s

Argentinië en India kunnen dan 6% onder het gemiddelde EU-prijsniveau aanbieden, Oekraïne zelfs 14% lager. Vervalt de importheffing helemaal en met een 10% lagere wisselkoers voor de niet-EU-valuta, dan kunnen Argentinië en India heel-eipoeders 18% en Oekraïne 27% onder het gemiddelde EU-niveau aanbieden.

Bron: Pluimveehouderij

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*