Slachthuizen krijgen aparte controles op dierenwelzijn

Er komt een mobiel Vlaams controleteam dat overal in Vlaanderen onverwacht slachthuizen zal kunnen controleren. Het team zal bestaan uit 25 mensen die ten laatste vanaf begin volgend jaar dag en nacht kunnen controleren hoe de dieren behandeld worden.

Voor het team is een budget van 3 miljoen euro uitgetrokken, kondigt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan.

Slachthuizen worden nu al gecontroleerd door inspecteurs-dierenartsen van het federaal voedselagentschap FAVV. Maar die focussen hoofdzakelijk op de voedselveiligheid van het vlees, dierenwelzijn is voor die inspecteurs bijzaak. Daarom zijn er hier en daar nog mazen in het net, zegt Weyts.

Een eigen Vlaams controleteam van dierenartsen moet die mazen nu dichten. Het gaat om een mobiel team van 25 voltijdse medewerkers die in alle 70 Vlaamse slachthuizen, dag en nacht, verrassingsinspecties kunnen uitvoeren. Ze zullen uitsluitend op dierenwelzijn focussen. Weyts trekt daar 3 miljoen euro per jaar voor uit. Intussen blijft ook het FAVV controleren.

Dierenartsen aanwerven

De aanwerving van de dierenartsen start deze zomer. Het team moet ten laatste begin volgend jaar volledig operationeel zijn. ‘Vlaanderen neemt opnieuw het voortouw voor meer dierenwelzijn. Geen enkel controlesysteem zal ooit 100 procent waterdicht zijn, maar ik maak me sterk dat we de meest sluitende controle in Europa oprichten’, zegt de minister.

De voorbije jaren kwamen wantoestanden aan het licht in diverse Vlaamse slachthuizen. Zo waren de slachthuizen van Tielt en Izegem een tijdlang gesloten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*