
Voor het eerst in jaren haalde de consument meer pure stukken varken- en rundvlees in huis. Daarmee komt een einde aan de verschuiving binnen de vleesaankopen naar gehakt en andere vleesmengelingen. Dit is goed nieuws voor de vleesveehouders, die in crisis verkeren omdat de binnenlandse vleesconsumptie daalt. Zij zetten in op kwaliteit en dat komt nu eenmaal beter uit de verf – en laat zich ook beter betalen – in de vorm van een malse biefstuk dan als worst of rundergehakt.
Binnen de vleeskorf wint vooral varkensvlees aan belang. In waarde blijft rundvlees nog wel het belangrijkste segment met een aandeel van 32 procent in de bestedingen, gevolgd door vleesmengelingen met 30 procent, varkensvlees met 27 procent en kalfsvlees met 5 procent.
Voor het eerst in jaren noteert VLAM binnen het thuisverbruik van vers vlees een stabilisatie voor rundvlees en varkensvlees op respectievelijk 4,4 en 5,6 kilo per capita. Binnen de vleeskorf wonnen de ‘edele’ stukken van een varken en rund aan belang. Voor andere vleessoorten zoals lams- en kalfsvlees daalde het thuisverbruik verder. Opvallend, in 2018 doet zich geen verschuiving voor naar goedkopere vleesmengelingen. Dat betekent een heuse trendbreuk.
Te goedkoop of te duur?
Vleesmengelingen zoals gehakt behoren tot de goedkopere vleessoorten. Prijs zou niet de belangrijkste keuzefactor zijn als je de consument daarom vraagt. “Onze zintuiglijke waarneming speelt een grotere rol”, verwijst VLAM naar onderzoek dat iVox begin dit jaar uitvoerde. De kleur van het vlees is daarbij een belangrijke parameter en de meerderheid verkiest vlees met weinig vet en zonder botjes en pezen. Echte vleesliefhebbers geven in verhouding wel vaker de voorkeur aan vlees met intramusculair vet omwille van de extra smaak. Om toch nog even terug te komen op de prijs: in 2018 gaf 14 procent van de ondervraagde consumenten aan dat ze vlees te goedkoop vinden, 39 procent zegt daarentegen “te duur” en 48 procent stond hier neutraal tegenover of had geen mening.
Bron: Vilt/eigen verslaggeving
Geef als eerste een reactie