Mobiel controleteam voor dierenwelzijn in slachthuizen

Ten laatste vanaf begin 2020 zal een mobiel controleteam van 25 voltijdse equivalenten verrassingsinspecties uitvoeren met het oog op dierenwelzijn in de 70 Vlaamse slachthuizen. Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts investeert 3 miljoen euro per jaar in het nieuw op te richten team. De inspecties zullen bestaan naast de huidige controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Volgens Weyts blijft dierenwelzijn bij die FAVV-controles “eerder een bijzaak die bovenop hun opdracht rond voedselveiligheid komt”, ondanks een protocol tussen de Vlaamse overheid en het FAVV. 

“In de voorbije jaren hebben we verschillende keren kordaat moeten ingrijpen omdat er wantoestanden aan het licht gekomen waren in Vlaamse slachthuizen”, aldus Weyts, onder meer verwijzend naar de slachthuizen van Izegem en Tielt. “Ik wil meer dierenleed voorkomen door controleurs in de slachthuizen te zetten die focussen op dierenwelzijn. “Geen enkel controlesysteem zal ooit 100 procent waterdicht zijn, maar met 25 controleurs voor 70 slachthuizen zorgen we voor een van de meest sluitende controlesystemen in Europa.”

Welfare sterk toegenomen

Volgens Weyts gebeurde de voorbije jaren veel om het het dierenwelzijn in de slachthuizen te versterken, met onder meer “een externe doorlichting van slachthuizen, meer cameratoezicht, meer opleidingen voor slachters en een versterkte positie van de zogenaamde ‘animal welfare officer’ binnen elk bedrijf.” De controles op de slachtvloer bleven echter een pijnpunt, volgens de minister. Die worden nu uitgevoerd door dierenartsen die werken in opdracht van het FAVV, en die focussen, “ondanks een protocol tussen de Vlaamse Overheid en het FAVV”, hoofdzakelijk op voedselveiligheid en onvoldoende op dierenwelzijn.

Voortaan ook controle dierenwelzijn

Komende zomer wordt de aanwervingsprocedure voor de 25 voltijdse equivalenten opgestart, en ten laatste begin 2020 moeten ze van start kunnen gaan. Het zal gaan om praktijkdierenartsen die slachthuizen zullen controleren op dierenwelzijn, in opdracht van Vlaanderen. “De dierenartsen worden niet vast verbonden aan een bepaald slachthuis, maar kunnen als mobiele brigades overal langsgaan”, klinkt het. “Ze kunnen ook verrassingsinspecties uitvoeren en indien nodig ook ’s nachts ingezet worden.”

Bron: VILT

Beeld: Animal Rights

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*