
Begin dit jaar werd in het gerenommeerde medische blad ‘The Lancet’ het ideale voedingspatroon voor de planeet en haar groeiende bevolking voorgesteld, het zogenaamde EAT-dieet. Het EAT-dieet houdt in dat de gemiddelde mens totaal andere eetgewoontes zou moeten aanleren. Wereldwijd moet er onder meer een verdubbeling komen van de consumptie van groenten, noten en peulvruchten en een halvering van de consumptie van vlees en suiker. De WHO trekt haar steun aan dit EAT-dieet nu in!
Het dieet moest ervoor zorgen dat tegen 2050 alle tien miljard mensen op aarde op een gezonde en duurzame manier kunnen gevoed worden. Ondertussen is er een hele EAT-beweging ontstaan.
Per regio liggen de verschillen ver uit elkaar. Noord-Amerikanen eten momenteel gemiddeld 6,5 keer de in de studie aanbevolen hoeveelheid vlees, terwijl mensen in Zuid-Azië de helft minder vlees eten als aanbevolen.
Italiaans protest geeft doorslag
Rond EAT is er ondertussen een hele beweging ontstaan, waarbij een groot aantal wetenschappelijke onderzoekers van naam en faam zijn aangesloten. En eind maart vond in het Zwitserse Genève de lancering van de EAT-lancet ‘Commission on Food, Planet, Health’ plaats. Het initiatief krijgt de steun van de Noorse regering en ook de Wereldgezondheidsorganisatie had aanvankelijk haar steun uitgesproken. Onder druk van de Italiaanse regering trekt de WHO nu echter de steun in voor het EAT-dieet, dat de wereld een grote omwenteling wil laten maken naar duurzamer eten.
Verlies van banen en traditionele eetgewoonten
Volgens Gian Lorenzo Cornado, de Italiaanse vertegenwoordiger bij de WHO, zou een globale overstap naar het EAT-dieet leiden tot het verlies van miljoenen banen en zou het traditionele eetgewoonten, die deel uitmaken van het cultureel erfgoed, volledig wegvegen. Bovendien zou het volgens Cornado leiden naar een “complete vernietiging van de keuzevrijheid van de consument.” Tot slot trekt Cornado ook de wetenschappelijke onderbouwing van het grotendeels plantaardige dieet in twijfel, wat door de WHO erkend wordt.
Bron: Foodlog.nl /VILT/eigen verslaggeving
Geef als eerste een reactie