Verdubbeling aantal boetes voor poep op vlees in slachthuizen

Jaarlijks lopen 700.000 mensen een voedselvergiftiging op, waarvan 150.000 keer door het eten van besmet varkens-, rund of schapenvlees, zegt microbioloog Engeline van Duijkeren van het RIVM. Een van de oorzaken is poep dat in slachthuizen op het vlees komt.

En als er poep op vlees zit, kun je daar behoorlijk ziek van worden. Je moet dan denken aan diarree, braken of hoge koorts. Mensen komen er geregeld voor in het ziekenhuis terecht en mensen uit risicogroepen (ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen) kunnen er zelfs door komen te overlijden.

Poepbacterie

De boosdoeners zijn bacteriën zoals salmonella, campylobacter en de E. coli, de zogenoemde poepbacterie, zegt Van Duijkeren. Die zitten op de buitenkant van een karkas, maar kunnen ook in het vlees terechtkomen. Dit gebeurt als vlees wordt gemalen, zoals bij een hamburger.

Daarom is het van belang dat je vlees goed doorbakt, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. Ze is verbaasd over een nieuwe trend: hamburgers die rosé worden gegeten. “Ik heb meegemaakt dat de ober in een restaurant vroeg: wil je ‘m medium of doorbakken?  Dat vond ik een rare vraag. Doorbakken natuurlijk. Dat moet geen vraag zijn, een hamburger moet altijd doorbakken zijn.”

Handen wassen

Je kunt zelf veel doen om een voedselvergiftiging te voorkomen. Naast goed het doorbakken van vlees adviseert het Voedingscentrum onder meer om je handen te wassen voor je gaat koken en nadat je rauw vlees hebt aangeraakt. Ook is het belangrijk om messen en vorken direct af te wassen nadat je in rauw vlees hebt geprikt of gesneden. 

‘Bazen willen meer productie’

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/4300101/poep-op-vlees-uit-slachthuizen-vlees-de-supermarkt-vertrouw-ik-niet-meer

Een oud-werknemer van een slachthuis vertelt over zijn ervaringen: “Schrikbarend.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*